Sier nei takk til machomenn

Sier nei takk til machomenn
Sier nei takk til machomenn

Kvinner vil ikke ha machomenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto

Machomenn egner seg dårlig som partnere til langvarige forhold, mener kvinner i en ny britisk undersøkelse.

Menn med typisk maskuline trekk, som stor nese og små øyne, blir sett på som mindre medfølende og mindre trofast enn mer feminine menn. Dessuten mente mange av kvinnene at disse kom til å bli dårligere foreldre enn øvrige menn, viser en undersøkelse fra tidsskriftet Personality and Individual Differences, ifølge BBC.

- Utseende avgjør

Over 400 kvinner og menn ble vist frem bilder av ansiker, som var noe bearbeidet, slik at trekkene fremsto som mer maskuline eller feminine. Deretter ble deltakerne bedt om å fortelle hvilke egenskaper de trodde mennene på bildet hadde.

- Denne testen viser en bred enighet blant kvinner om hva de ser, personlighetsmessig, når de blir bedt om å skue hunden på hårene, forteller Dr. Lynda Boothroyd ved Durham University, som ledet undersøkelsen.

- Kvinner kan bruke slike inntrykk til for eksempel å ta viktige avgjørelser, som for eksempel om de skal forlove seg med noen, sier Boothroyd til tidsskriftet.

Feminine vurderes som mer trofaste

Deltakerne ble bedt om å vurdere ansiktene innenfor de ulike kategoriene: Dominans, ambisjoner, velstand, trofasthet, forpliktelse, foreldrepotensiale og medlidenhet. Hver av deltakerne satt et tall under bildet, som anga hvor mange poeng de ville gitt vedkommende.

Ulikhetene mellom ansiktene var små, men mulig å få øye på ved nærmere iakttakelse. De feminine ansiktene hadde mer buede øyenbryn, buet panne, og noe høyere kinnben. Dessuten hadde disse fjesene en mer krummet munn, ettersom kvinner, ifølge forskerne, smiler oftere enn menn.

Både mennene og kvinnene i undersøkelsen vurderte de med mer feminine trekk som mer trofaste og medfølende enn andre, og dessuten ble de regnet som bedre foreldre.

- Styrke er trussel

Doktor George Fieldman, foredragsholder ved Buckingham Chilterns høyskole, sa at resultatene på mange måter virket logiske.

- I et moderne samfunn er fysisk styrke ikke en nødvendighet, men heller en potensiell trussel. En kvinne kan komme til å velge en mer feminin mann fordi det kanskje reduserer sjansen for at hun blir utsatt for vold mot seg selv eller barna hennes, mente doktoren.

Fieldman avsluttet med å si at selv om denne undersøkelsen ikke har noen umiddelbare implikasjoner, hjelper det oss å forstå hvordan evolusjonspsykologi påvirker valgene våre.

(Illustrasjonsfoto forside: Flickr )

Personvernpolicy