Historisk toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea

Historisk toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea
Historisk toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea

For første gang på sju år og andre gang noensinne møtes lederne for Sør-Korea og Nord-Korea i slutten av august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historisk møte
Sør-Koreas leder Roh Moo-Hyun (t.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-il (t.v.). Foto: AFP/SCANPIX

Seoul (NTB-AP-Reuters): President Roh Moo-hyun skal besøke den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang for samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-il mellom 28. til 30. august.

Lederne møtes for fremme fred på koreahalvøya, som i 60 år har vært delt av minefelt og piggtråd.

Sørkoreanske myndigheter sier det var naboen i nord som foreslo møtet og at Kim og Roh kommer til diskutere en formell fredsavtale.

I krig

– Begge sider vil delta på et forberedende møte i Kaesong, heter i melding fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Kaesong er et industriområdet som ligger rett ved grensen på nordkoreansk side, og som er finansiert av Sør-Korea.

Toppmøtet blir det andre noensinne mellom de to landene, som teknisk sett fortsatt er i krig.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren til Sør-Koreas president sier toppmøtet vil «bringe forbindelsene mellom nord og sør opp på et høyere nivå.»

Det første møtet i 2000, mellom den daværende sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung og den nåværende nordkoreanske lederen Kim Jong-il, førte til mindre spenning og økt samarbeid mellom de to landene.

Vil sikre ettermæle

Kim Jong-il lovet ved forrige møtet at han ville besøke Sør-Korea ved det neste toppmøtet, men det ser ut til at sikkerhetsspørsmål gjorde det umulig denne gangen, melder nyhetsbyrået AP.

Den nordkoreanske lederen reiser svært sjelden utenlands, og han forlater landet kun med tog.

Observatører sier Sør-Koreas president Roh Moo-hyun lenge har presset på for å få i stand et møte for å sikre sitt ettermæle. Rohs presidentperiode nærmer seg slutten, og han har ikke vært særlig populær. Opposisjonen er kritisk til toppmøtet og kaller det et PR-stunt. USA ønsker imidlertid toppmøtet velkommen.

– Vi har lenge støttet en dialog mellom nord og sør, og vi håper møtet vil bidra til å fremme fred og sikkerhet på den koreanske halvøya, sier talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet Joanne Moore. (©NTB)

Personvernpolicy