Laboratorium trolig skyld i munn- og klovsyke

Laboratorium trolig skyld i munn- og klovsyke
Laboratorium trolig skyld i munn- og klovsyke
Artikkelen fortsetter under annonsen

En offisiell britisk rapport konkluderer med at det er svært sannsynlig at munn- og klovsyken skyldes lekkasje fra et laboratorium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB-AFP-Reuters): I den foreløpige rapporten, utarbeidet av et regjeringsutnevnt granskingsutvalg, heter det at utbruddet av den svært smittsomme dyresykdommen med stor sannsynlighet skyldes lekkasje av virusstammer som kommer fra to laboratorier som forsker på dyrehelse. Granskingsutvalget kan imidlertid ikke fastslå med 100 prosents sikkerhet at smitten kommer herfra, men sier det er «en sannsynlig kilde».

Laboratoriene ligger i Pirbright i Surrey, ikke langt unna de to gårdene der sykdommen er påvist.

Forskningsanlegget består av det statlig støttede instituttet for dyrehelse og et privat dyremedisinsk laboratorium som eies av legemiddelfirmaet Merial. Begge laboratoriene forsker på munn- og klovsyke og oppbevarer stammer av det farlige viruset.

Mange bønder raser mot laboratorieanlegget og mot myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Myndighetene er snare med å pålegge oss som er selvstendig næringsdrivende, alle mulige helse- og sikkerhetstiltak. Men de er tydeligvis mye mer slepphendte selv, sier Christine Shubrook, som driver en gård ikke langt unna Pirbright.

- Et mareritt

- Dette er et mareritt, sier bonde Roger Pride, som ble rammet av munn- og klovsyke forrige uke. Alle de 38 kyrne hans ble avlivet og deretter destruert da veterinærer i forrige uke påviste den ekstremt smittsomme munn- og klovsyken på gården hans.

- Det er et mareritt. Vi kunne først ikke tro det var sant, vi fikk fullstendig sjokk, sier Pride.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var første gang siden epidemien i 2001 at den fryktede dyresykdommen ble påvist i Storbritannia.

Prides gård ligger i Surrey sørvest for London, og tirsdag ble sykdommen påvist på en annen gård. Denne gården ligger innenfor den ene av de to beskyttelsessonene som ble opprettet etter det første utbruddet i forrige uke. 100 kyr ble umiddelbart avlivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sjefen for veterinærmyndighetene bekrefter at prøvene som ble tatt mandag, viser at dyrene hadde munn- og klovsyke. Dyrene ble avlivet etter at de første tegnene til sykdommen ble oppdaget, sa miljøminister Hilary Benn tirsdag.

Landbruksdepartementet benektet imidlertid ryktene om at et tredje tilfelle skal være oppdaget. Mange britiske bønder frykter likevel at sykdommen vil spre seg ytterligere.

Flom

Bonde Roger Pride opplyser at ingen på hans gård har hatt noen som helst kontakt med Pirbright-laboratoriet, og han mener at den kraftige flommen som har herjet Storbritannia i sommer kan ha forårsaket smitten.

- Uansett hva som er skyld i sykdomsutbruddet, er det helt klart at vi har blitt ofre for omstendigheter helt utenfor vår kontroll.

Pride forklarer at sommerens uvær førte til at en kloakkledning flommet over på en av engene der kyrne hans beitet, og han mener smitten kan ha kommet derfra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er forferdelige tider for oss, og vi må nå forsøke å bygge opp livsverket vårt igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksportforbud

EU har forbudt eksport av levende dyr, ferskt kjøtt og melkeprodukter fra Storbritannia. Bøndene får heller ikke lov til å transportere dyr innad i landet, og dette kan føre til kjøttmangel i britiske butikker innen utgangen av uken.

Frykten for mangel på kjøttvarer var en av grunnene til at regjeringen nølte med å innføre transportforbud under utbruddet av munn- og klovsyke i 2001.

Eksportforbudet kan komme til å koste bøndene opptil ti millioner pund (vel 117 millioner kroner) per uke. I fjor eksporterte britene storfe-, svine- og fårekjøtt samt levende dyr for til sammen 525 millioner pund eller over seks milliarder kroner.

Det britiske bondelaget NFU advarer om at mange gårdbrukere risikerer å gå konkurs, hvis munn- og klovsyken skulle spre seg og utbruddene vare like lenge som i 2001-2002. Den gang tok det ti måneder å bli kvitt sykdommen, som ikke er farlig for mennesker. (©NTB)