Brown vil løslate Guantanamo-fanger

Brown vil løslate Guantanamo-fanger
Brown vil løslate Guantanamo-fanger

Den britiske regjeringen ber USA sette fri fem Guantánamo-fanger som tidligere har vært bosatt i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB-Reuters): Begjæringen kommer kort tid etter statsminister Gordon Browns besøk i USA og innvarsler en mer uavhengig linje overfor Bush-administrasjonen.

Utenriksminister David Miliband sendte tirsdag en formell forespørsel til sin amerikanske kollega Condoleezza Rice der han ber om at de fem, som ikke er britiske statsborgere, blir løslatt fra Guantánamo-basen.

Ifølge utenriksdepartementet i London har Miliband i samråd med innenriksminister Jacqui Smith henvendt seg til USA for å få de fem mennene løslatt slik at de kan dra tilbake til Storbritannia.

Ikke-briter

Tidligere statsminister Tony Blair klarte å få løslatt ni britiske statsborgere fra fangeleiren på Cuba. Men Blair uttalte den gang at hans regjering ikke følte noe ansvar for fanger av en annen nasjonalitet som bare hadde oppholdt seg på De britiske øyer.

De fem personene som britene nå vil ha løslatt, er Shaker Aamer fra Saudi-Arabia, Jamil el-Banna fra Jordan, Omar Deghayes fra Libya, Binyam Mohamed fra Etiopia og Abdennour Sameur fra Algerie.

Den britiske regjeringen sier seg tilfreds med uttalelser fra Washington den senere tid om en reduksjon av antall fanger på Guantánamo-basen. Talsmenn for Bush-administrasjonen sier at målet er å legge ned hele fangeleiren.

President George W. Bush er blitt møtt med sterk internasjonal kritikk for at angivelige terrorister er blitt sperret inne på Guantánamo-basen på ubestemt tid, uten mulighet til å få sin sak prøvd for domstolene.

Kursendring

Professor John Curtice ved Strathclyde University sier at den britiske forespørselen er tegn på en klar kursendring i forhold til linjen statsminister Blair fulgte overfor USA.

- Statsminister Brown ønsker å opptre mer uavhengig av USA enn forgjengeren, sier professoren.

Blair fremsto som amerikanernes fremste allierte under krigen i Irak, men mange Labour-velgere likte dårlig at Blair og hans regjering klistret seg så tett opp til president George W. Bush og hans Irak-politikk.

Brown får ikke bare støtte fra egne rekker til den nye linjen overfor USA. Også lederen for opposisjonspartiet Liberaldemokratene, Menzies Campbell, hilser Browns ny linje velkommen.

Ingen venter at de fem vil bli løslatt med det første, og utenriksdepartementet i London understreker at forhandlingene med USA om løslatelse av de fem vil ta noe tid. (©NTB)

Personvernpolicy