- Reinspikka aggresjon

- Reinspikka aggresjon
- Reinspikka aggresjon

Reinspikka aggresjon, sier regjeringen i Tbilisi om en rakett som mandag kveld ble skutt mot en by inne i Georgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgias innenriksminister Vano Merabisjvili uttaler seg til pressen straks etter ankomst til utkanten av landsbyen Tsitelubani. Foto: Reuters/ScanpixGeorgias innenriksminister Vano Merabisjvili uttaler seg til pressen straks etter ankomst til utkanten av landsbyen Tsitelubani. Foto: Reuters/Scanpix

Tbilisi (NTB-Reuters): Russlands ambassadør til Georgia er kalt inn på teppet og overlevert en skarp protest.

Georgia har i klare ordelag anklaget Russland for å ha sendt to kampfly inn over georgisk territorium. Begge flyene ble oppdaget på radar og ett av dem avfyrte en målstyrt rakett mot en landsby nordvest for hovedstaden Tbilisi.

- Det er en klar aggresjonshandling når et land sender fly inn over et nabolands territorium og avfyrer en rakett, sier Georgias innenriksminister Vano Merabisjvili til nyhetsbyrået Reuters.

Russiske myndigheter avviser anklagene og understreker at ingen av deres fly har vært i det angitte området.

Dypt krater

Raketten slo ned like ved landsbyen Tsitelubani, som ligger bare noen få kilometer sør for utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Raketten eksploderte ikke, men laget en fure og et krater i en potetåker omgitt av frukttrær.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet ville det vært en katastrofe hvis raketten hadde eksplodert. En Reuters-korrespondent opplyser at krateret var vel fem meter dypt, og vrakrester med kyrillisk inskripsjon lå strødd rundt krateret.

De to flyene var av typen Su-24, en av sliterne i det russiske flyvåpenet helt tilbake til 1970-årene. Dette er en allværsjager som også er produsert som jagerbomber.

Flyene kom nordfra med kurs for Gori, en by med vel 45.000 innbyggere som er mest kjent som Josef Stalins fødeby. Ett av flyene avfyrte raketten før de vendte om og fløy nordover.

Høyt spill

I tidligere uttalelser fra Georgias innenriksdepartement var det snakk en bombe som ble sluppet over georgisk område. Men senere er det presisert at det dreier seg om en målstyrt rakett.

Det russiske flyvåpenet avviser hele saken som oppkok fra georgisk side.

- Vi etterlyser beviser for det vi blir anklaget for. Russland gjør ikke noe som dette og legger heller ikke planer for noe slikt, sier Anatolij Negovitsyn, som er høyt oppe i det russiske flyvåpen.

Han får støtte fra lederen i Sør-Ossetia, Eduard Kokojtij, som sier at det var georgierne selv som avfyrte raketten i et forsøk på å sette Russland i et dårlig lys. Den lille utbryterrepublikken Sør-Ossetia støttes av Kreml.

- Dette var en nøye planlagt provokasjon, heter det fra pressekontoret til Kokojtij.

Lang strid

Georgia har også tidligere anklaget Russland for flyangrep, og forholdet mellom de to tidligere sovjetrepublikkene har i flere år vært temmelig kjølig. Krisene har støtt i kø særlig siden 2004 da den vestorienterte Mikhail Saakasjvili ble president.

Han arbeider for at Georgia skal bli medlem av NATO i løpet av 2008 og medlemskap i EU står også høyt på dagsordenen. I fjor utviste Saakasjvili fire russiske offiserer som var mistenkt for spionasje, noe som ikke ble tatt nådig opp i Kreml.

De russiske baseanleggene i Georgia har også vært en torn i øyet - ikke bare for georgierne, men også for NATO og andre vestlige land. Enkelte analytikere ser ikke bort fra at klikker i Kreml som har blikket rettet mot neste års presidentvalg i Russland, bruker krisen med Georgia til egen politisk vinning. (©NTB)

Personvernpolicy