Munn- og klovsyke kan koste Norge dyrt

Munn- og klovsyke kan koste Norge dyrt
Munn- og klovsyke kan koste Norge dyrt

Et utbrudd av munn- og klovsyke i Norge kan koste kjøttbransjen to milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Reuters

Oslo (NTB): Det viser analysene etter en øvelse av utbrudd i Rogaland.

Det er iverksatt strengere kontroll med reisende fra Storbritannia etter det nye utbruddet av den fryktede dyresykdommen på øya. I Norge frykter både myndighetene, kjøttprodusenter og bøndene et utbrudd. En analyse fra Nortura viser at kostnadene knyttet til et utbrudd i Norge kan få en prislapp på to milliarder kroner, skriver Nationen.

Analysen er basert på et simulert utbrudd av sykdommen på Finnøy i Rogaland i 2005. Det ble avdekket flere svakheter ved Mattilsynets beredskap. Blant annet ville det bli vanskelig å skaffe til veie nok vaksiner for å begrense et reelt utbrudd. Siden øvelsen har Mattilsynet skjerpet rutinene og beredskapen.

– Munn- og klovsyke innebærer omfattende restriksjoner for hele næringa, ikke bare for kjøttbransjen, men også for melk- og meierivirksomheter, sier Ola Hedstein I Nortura trygg mat til avisen.

Etter utbruddet i Storbritannia i 2001 ble det avdekket at turistnæringen var den bransjen som led det største tapet.

Taper enorme beløp

Britiske bønder kan tape enorme beløp og bli tvunget til å slutte med landbruk dersom ikke utbruddet av munn- og klovsyke blir stanset i løpet av de neste dagene, advarer industriledere.

EU-kommisjonens forbud mot eksport av ferskt kjøtt, levende dyr og melkeprodukter fra Storbritannia kan få katastrofale følger for det britiske landbruket. Den siste krisen kommer på toppen av en for mange allerede vanskelig situasjon som følge av lave kjøttpriser.

- Eksportforbudet vil bety et tap på ti millioner pund (117 millioner kroner) i uka for den britiske kjøttindustrien, sier Guy Attenborough i kommisjonen for kjøtt og buskap. (©NTB)

Personvernpolicy