Journalister banket opp av kinesisk politi

Journalister banket opp av kinesisk politi
Journalister banket opp av kinesisk politi

Kinesisk politi banket opp flere utenlandske journalister da en gruppe som kjemper for en fri presse, protesterte mot at Kina ikke innfrir løftene om større mediefrihet foran OL til neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire medlemmer av den internasjonale gruppen Reportere uten grenser brettet mandag ut plakater med de olympiske ringer tegnet som håndjern på en gangbru utenfor hovedkvarteret til Beijings olympiske komité.

Gruppen, som har sitt hovedkontor i Paris, sier at Kina fortsetter å begrense pressefriheten og fengsler journalister, politisk opposisjonelle og aktivister som publiserer på internett. Dette skjer til tross for løfter om å liberalisere forholdene for journalister som ble gitt i forbindelse med OL-søknaden.

I aksjonen mandag krevde aksjonistene at rundt 100 arresterte kinesiske journalister slippes fri.

Anholdt

Men kinesisk politi møtte opp i stort antall på gangbrua der protesten fant sted. Uniformert og sivilkledd politi banket opp og anholdt journalister som dekket protesten, fratok journalister ID-kort og nektet dem å forlate stedet.

Journalistene ble holdt innesperret på en parkeringsplass på motsatt side av Beijings OL-komités bygg, som er dekket av Beijing OLs logo og de olympiske ringene. Først etter to timer fikk journalistene lov til å gå, uten noen forklaring fra politiets side.

I henhold til en regel kunngjort i 2006, kan utenlandske journalister reise fritt og foreta intervjuer uten myndighetenes tillatelse fra 1. januar til 15. oktober 2008. De midlertidige rettighetene gjelder ikke for kinesiske journalister.

Konkrete resultater

- Det viktigste er at vi ikke kom hit for å kreve boikott, men for å be om konkrete resultater, sier Vincent Brosseo, talsmann for Reportere uten grenser.

- Politiske fanger må slippes fri. Adgangen til internett må åpnes, og det må bli slutt på forstyrrelsen av radiosendinger.

Kinesere flest er svært stolte over OL i Beijing neste år. Kinesiske ledere lovet Den internasjonale olympiske komité (IOK) at OL ville føre til et bedre klima for menneskerettigheter og mediefrihet.

Både i kinesisk UD og Beijings OL-komité sa talskvinner at de ikke kjente til protesten og derfor ikke kunne kommentere det som skjedde.

Reportere uten grenser kalte aksjonen «en ikke tillatt pressekonferanse» og oppfordret presidenten i IOK, Jacques Rogge, til å kreve at arresterte journalister og dissidenter blir satt fri.

Aksjonen ble gjennomført under meget vanskelige forhold da Beijing mandag ble rammet av et voldsomt regn som nærmest gjorde deler av byen til flomområde. (©NTB)

Personvernpolicy