Risikerer livslang bakrus

Risikerer livslang bakrus
Risikerer livslang bakrus

Tørste australiere risikerer varig hjerneskade som følge av overdreven alkoholbruk. Opptil 200.000 lever allerede med slike alkoholskader uten å vite om det, og ytterligere to millioner kan bli rammet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie for organisasjonen Arbias, som driver støttearbeid for alkoholikere, viser at de færreste av folkene i faresonen vet hvor grensen mellom farlig og ufarlig drikking går. Mange overvurderer kroppens og hjernens evne til å tåle langvarig alkoholbruk.

- Vi kan stå foran en krise i folkehelsen. Det er ikke et spørsmål om hvor mye man kan drikke uten å få hjerneskade - spørsmålet er hvor lite som skal til for å forårsake slike skader, sa Sonia Berton i Arbias mandag.

Ifølge offentlig statistikk har en gjennomsnitts australier et forbruk tilsvarende 9,8 liter ren alkohol per år. Spesielt blant ungdom er det blitt vanlig å drikke større mengder på én gang, snarere enn å spre forbruket jevnt utover.

Hjerneskader ved overdreven alkoholbruk oppstår gjerne før den som drikker er klar over at hun eller han er skadd. Ofte mister vedkommende både jobb, familie og deler av evnen til å tenke klart før hun eller han søker hjelp, sier nevropsykologen Martin Jackson. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Personvernpolicy