Vet ikke hvor munn- og klovsyken kommer fra

Vet ikke hvor munn- og klovsyken kommer fra
Vet ikke hvor munn- og klovsyken kommer fra
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinærer vet ennå ikke hvor viruset bak det nye utbruddet av munn- og klovsyke i Storbritannia stammer fra. Et amerikansk selskap som produserer dyremedisin, nekter å ha brutt sikkerhetsforskriften

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Reuters

Fakta:

* Munn-og klovsyke er en ekstremt smittsom virussykdom hos ville og tamme klovdyr.
* Symptomene er feber, nedstemthet, sikling, bevegelsesbesvær og dannelse av blærer i munnhule, nesehule, på mulen og i huden i klovspaltene.
*Munn-og klovsyke er ikke farlig for mennesker, og smitter bare mellom dyr.
* Fredag 3. august ble munn-og klovsyke bekreftet på en gård i nærheten av Guildford, sørvest for London.
* Det siste utbruddet i Europa var i Storbritannia i 2001, hvor smitten spredte seg til Nederland og Frankrike.
Kilde: Mattilsynet (©NTB)

Veterinærer vet ennå ikke hvor viruset bak det nye utbruddet av munn- og klovsyke i Storbritannia stammer fra. Et amerikansk selskap som produserer dyremedisin, nekter å ha brutt sikkerhetsforskriftene.

Inspektører fra helse- og sikkerhetsdirektoratet HSE konsentrerer sine undersøkelser rundt selskapet Merials laboratorier i Pirbright i grevskapet Surrey sørvest for London. Resultatene kan ventes tirsdag, meldte den britiske rikskringkastingen BBC mandag.

EU-kommisjonen forbyr eksport av ferskt kjøtt, levende dyr og melkeprodukter fra Storbritannia. Årsaken er utbruddet av munn- og klovsyke på et gårdsbruk sørvest for London, sa tjenestemenn i Brussel mandag.

Vaksine

I juli ble det produsert store mengder vaksine på grunnlag av en svekket virusstamme ved laboratoriene i Pirbright. Fredag ble virus fra den samme stammen funnet på en bondegård fem kilometer unna.

Merial-direktør David Biland sa mandag at en intern gransking ikke har brakt noen beviser for at viruset stammet fra Pirbright-laboratoriene.- Vi arbeider etter de høyeste internasjonale standarder og har full tillit til våre rutiner, framholdt Biland.

London-avisen The Times skrev samme dag på lederplass at alle bør være forsiktige med å gi bestemte personer eller firmaer skylden for utbruddet av munn- og klovsyke. De dømmesyke bør heller ikke uten videre gi regjeringen skylden, het det i lederartikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbud

En talsmann for EU-kommisjonen sa mandag at et formelt eksportforbud ville bli sendt ut i løpet av dagen. Britiske myndigheter har sagt seg enig i at hele Storbritannia nå blir definert som et høyrisikoområde, framholdt han.

- Hovedelementet i beslutningen er at det erklæres et slikt område. Fra dette området vil det ikke bli tillatt å eksportere storfe, sauer eller geiter, og det blir også forbudt å eksportere ferskt kjøtt og melk, opplyste talsmannen.

EUs veterinæreksperter skal komme sammen onsdag for å vurdere forbudet nærmere. I praksis betyr mandagens beslutning at tiltak som har stått i kraft siden fredag formaliseres, tilføyde talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig skjerper norske myndigheter kontrollen med reisende fra Storbritannia som følge av utbruddet av munn- og klovsyke på et gårdsbruk sørvest for London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil nå intensivere kontrollen, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) etter et møte med eksperter og representanter for næringen mandag.

EU-kommisjonen ville ifølge en talsmann mandag vedta et forbud mot eksport av ferskt kjøtt, levende dyr og melkeprodukter fra Storbritannia.


Et slikt forbud vil også gjelde for Norge gjennom EØS-samarbeidet.

Økt kontroll med reisende fra Storbritannia

Samtidig vil norske myndigheter ha økt kontroll med personer som kommer fra Storbritannia til Norge via flyplasser og havner. Det skyldes frykten for at reisende kan bringe med seg smitte.

Landbruksminister Riis-Johansen betegner situasjonen som alvorlig. Likevel påpeker både han og eksperter at situasjonen ikke er den samme som i 2001, da et utbrudd førte til en omfattende og svært kostbar dyretragedie. Denne gang har britiske myndigheter reagert raskt.

- Sannsynligheten for at munn- og klovsyken kommer til Norge denne gangen er liten, men vi må ta det på alvor, for konsekvensene er så store dersom den skulle komme, sier administrerende direktør Roar Gudding i Veterinærinstituttet.

Les også:

Munn- og klovsyke kan være fra laboratorium
Strakstiltak i Norge etter munn- og klovsykeutbruddet