Japan lover å aldri skaffe seg atomvåpen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan lover at landet aldri vil forsøke å skaffe seg atomvåpen. 62 år etter den kjernefysiske bombingen av Hiroshima ber japanske ledere verdens atommakter om å kvitte seg med alle slike våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En japansk kvinne ber for ofrene for atombombingen av Hiroshima i 1945. Japanerne markerte mandag 62-årsdagen for verdens første kjernefysiske angrep. (Foto: Toru Hanai, SCANEn japansk kvinne ber for ofrene for atombombingen av Hiroshima i 1945. Japanerne markerte mandag 62-årsdagen for verdens første kjernefysiske angrep. (Foto: Toru Hanai, SCAN

Hiroshima (NTB-AFP-DPA):Klokken 8.15 lokal tid mandag, på minuttet 62 år etter at den første atombomben eksploderte over byen, stanset all virksomhet i Hiroshima opp. Overlevende som nå er i 70- og 80-årene samlet seg med øvrige Hiroshima-innbyggere til minnestund i minneparken som ligger ved nullpunktet for der bomben eksploderte.

- Jeg er styrket i min besluttsomhet om å gjøre alt for at noe slikt aldri skal skje igjen. Jeg vil benytte anledningen til å fornye min forsikring om å opprettholde prinsippene om at landet skal være fritt for atomvåpen, sa statsminister Shinzo Abe.

I fjor oppfordret enkelte av den konservative regjeringssjefens partifeller ham til i alle fall å vurdere om Japan bør skaffe seg atomåpen. Oppfordringene kom etter at Nord-Korea hadde skaffet seg kjernefysisk slagkraft.

Hiroshimas ordfører Tadatoshi Akiba går lenger enn statsminister Abe, og fordømmer USA for å føre en «gammeldags og feilaktig atomvåpenpolitikk». Amerikanerne slapp en atombombe over Hiroshima 6. august 1945 og en ny over Nagasaki tre dager senere. (©NTB)