Japan lover å aldri skaffe seg atomvåpen

Japan lover at landet aldri vil forsøke å skaffe seg atomvåpen. 62 år etter den kjernefysiske bombingen av Hiroshima ber japanske ledere verdens atommakter om å kvitte seg med alle slike våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En japansk kvinne ber for ofrene for atombombingen av Hiroshima i 1945. Japanerne markerte mandag 62-årsdagen for verdens første kjernefysiske angrep. (Foto: Toru Hanai, SCANEn japansk kvinne ber for ofrene for atombombingen av Hiroshima i 1945. Japanerne markerte mandag 62-årsdagen for verdens første kjernefysiske angrep. (Foto: Toru Hanai, SCAN

Hiroshima (NTB-AFP-DPA):Klokken 8.15 lokal tid mandag, på minuttet 62 år etter at den første atombomben eksploderte over byen, stanset all virksomhet i Hiroshima opp. Overlevende som nå er i 70- og 80-årene samlet seg med øvrige Hiroshima-innbyggere til minnestund i minneparken som ligger ved nullpunktet for der bomben eksploderte.

- Jeg er styrket i min besluttsomhet om å gjøre alt for at noe slikt aldri skal skje igjen. Jeg vil benytte anledningen til å fornye min forsikring om å opprettholde prinsippene om at landet skal være fritt for atomvåpen, sa statsminister Shinzo Abe.

I fjor oppfordret enkelte av den konservative regjeringssjefens partifeller ham til i alle fall å vurdere om Japan bør skaffe seg atomåpen. Oppfordringene kom etter at Nord-Korea hadde skaffet seg kjernefysisk slagkraft.

Hiroshimas ordfører Tadatoshi Akiba går lenger enn statsminister Abe, og fordømmer USA for å føre en «gammeldags og feilaktig atomvåpenpolitikk». Amerikanerne slapp en atombombe over Hiroshima 6. august 1945 og en ny over Nagasaki tre dager senere. (©NTB)

Personvernpolicy