Et Kambodsja badet i blod

Et Kambodsja badet i blod
Et Kambodsja badet i blod

- De kuttet hodet av mannen min, forteller Mour Mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grusomme minner
Mour Mai (75), så sin mann bli halshugget av Røde Khmer-soldater. Tretti år har gått siden Pol Pots grusomme regime, men minnene fra fortiden tynger fortsatt Kambodsjas befolkning. Nå skal de gjenlevende av Røde Khmer-soldatene stilles for retten. Foto: Erika Kinetz, Kambodsja

Alle vet hvor han bor. Ta til høyre ved havfruestatuen og følge det langsomme, brune vannet I Stung Sen-strømmen, forbi kyrne med høyet og de rolig klukkende hønsene. Fortsett så under skyggen av tamarind-trær til du kommer til et enkelt trehus, grånet med tiden. Der finner du en gammel mann med papiraktig hud og et kjent ansikt. Du har ikke truffet han før, men han likner umiskjennelig på sin bror, Pol Pot.

Nhep, 82, har de samme brede kinnbeina, smale øyne og svakt oppover-vendte munnen som sin bror. Hans virkelige navn var Saloth Sar, og han ledet en av de mest ondartede kommunistrevolusjonene verden har sett.

Nhep kan ikke svare på det sentrale spørsmålet som stadig trekker mennesker til dørstokken hans: Hvordan ble broren hans Pol Pot?

- Jeg kan ikke si at broren min var god eller ond, men at han var god som barn, det vet jeg. Retten bestemmer. For min del, har jeg ikke mer å si, konstaterer han.

- Kuttet hodet av mannen min

Fra 1975 til 1979 ble Kambodsja ledet av Røde Khmer, som drømte om å skape et radikalt landbruks-utopia. Dette skulle ta de tilbake til de gyldne tidene da Kambodsjas imperium dominerte Sør-Øst Asia.

I en tåke av ideologisk renselse, avskaffet Røde Khmer penger, de evakuerte byene og knuste motstand brutalt. Da vietnamesiske styrker invaderte og overvant Pol Pots regime i 1979, var Kambodsja full av massegraver med rundt 2 millioner døde mennesker. Dette utgjorde en fjerdedel av hele landets befolkning, mennesker hadde blitt myrdet, eller dødd av sult og overarbeid.

Mour Mai er 75 år gammel og bor noen hus nedenfor Saloth-familiens bolig. Hun har ikke glemt grusomhetene fra Pol Pots regime.

- Jeg så en Røde Khmer-soldat kutte mannen min sin nakke tre ganger med kniv, forteller hun.

- Hodet hans falt av.

Rettsak etter 30 år

Mour Mai vil saksøke Pol Pot, men det er for sent. Pol Pot døde i 1998, og i dag er de fleste av de gjenlevende lederne fra den Røde Khmer - de aller fleste lever fritt i Kambodsja - i 70- eller 80-åra. Rettferdighet har blitt et kappløp mot tiden.

Duch er den første av Pol Pots menn som nå siktes for forbrytelser mot menneskeheten. (Foto: Scanpix)Duch er den første av Pol Pots menn som nå siktes for forbrytelser mot menneskeheten. (Foto: Scanpix)

Denne uka tikket endelig klokka i rettferdighetens favør. Forrige tirsdag bestemte en domstol, som er satt sammen etter nesten et tiår med vanskelige forhandlinger mellom FN og og de kambodsjanske myndighetene, at den tidligere fengselsdirektøren for det beryktede S-21 tortur-fengselet skal siktes for forbrytelser mot menneskeheten. I opptil et år må eks-direktøren sitte i varetekt.

Kaing Guek Eav, 62, bedre kjent under krigsnavnet Duch, skal ha oversett den grusomme torturen av rundt 14.000 mennesker, mange av dem valgt ut fra Røde Khmers rekker, som ble sendt i døden på slagmarken utenfor Kambodsjas hoevdstad, Pnom Penh. Han er den første av de fem mistenkte som hvis navn nå blir offentliggjort.

- De verste forbrytelsene man kan forestille seg har skjedd. I tretti år har gjerningsmennene gått ustraffet. Denne fratakelsen fra ansvar hjelper ikke et samfunnå forbedre seg. Det må være juridiske regler, sier den kanadiske aktor Robert Petit.

Korrupsjon og politisk innblanding

Kambosjanske og internasjonale dommere avgir ed i utkanten av Phnom Penh den 13 juni i år. Nå vil de dømme Pol Pots gjenlevende hjelpere. ( Foto: Scanpix)Kambosjanske og internasjonale dommere avgir ed i utkanten av Phnom Penh den 13 juni i år. Nå vil de dømme Pol Pots gjenlevende hjelpere. ( Foto: Scanpix)

I tillegg til Duch, som lenge har vært sett på som en kandidat til rettsforfølgelse, har spekulasjoner i lokal-pressen fokusert på Khieu Samphan, som tjente som Røde Khmers statsoverhode, Nuon Chea, kjent som Bror nummer 2, som var bevegelsens sjefs-ideolog; Ieng Sary, som var Kmer Rouge sin utenriksminister, og hans kone Ieng Thirith, som var Khmer Rouges sosialminister.

Til tross for den siste tidens juridiske gjennombrudd, har det første året av rettsaken til 56 millioner doller, vært preget av forsinkelser. I tillegg kommer det, fra den kambodsjanske delen av retten, påstander om politisk innblanding, uorden i ansettelser og korrupsjon.

Enkelte menneskerettsorganisasjoner stiller fortsatt spørsmål ved om kambodsjanske mydigheter er kapabel til å holde rettsaker som er uavhengige og rettferdige. Kina, en innflytelsesrik deltaker, støttet den morderiske Røde Khmer-hæren, og mange av Kambodsjas mektigste menn, inkludert statsminister Hun Sen, var med i bevegelsen på en eller annen måte.

Kambosjanske funksjonærer, både fra domstolene og fra regjeringa, nekter for påstandene om innblanding. De viser til at det var Kambodsjas regjering som først spurte FN om hjelp for å bringe den gamle kommunist-hæren inn for retten.

De legger også vekt på at FN, som en konsekvens av den kalde krigens enda kaldere politikk, tilbø Kambodsjas sete i FN til en Røde Khmer-forbindelse, helt frem til 1991.

Ris er reelt, rettferdighet er ikke

En turist ved Toul Sleng-museumet betrakter portretter av ofre for Røde Khmer-hæren. ( Foto: Scanpix)En turist ved Toul Sleng-museumet betrakter portretter av ofre for Røde Khmer-hæren. ( Foto: Scanpix)

Selv nå som Kambodsja tar sitt neste vaklende steg, er det langt fra klart hva en juridisk rettferdighet kommer til å bety for vanlige mennesker i Kambodsja. Folket har levd med byrdene av landets blodige historie i nesten tretti år. Nhep kan ikke svare på det sentrale spørsmålet som stadig trekker mennesker til dørstokken hans: Hvordan ble broren hans Pol Pot?

- Jeg kan ikke si at broren min var god eller ond, men at han var god som barn, det vet jeg. Retten bestemmer. For min del, har jeg ikke mer å si, konstaterer han.

En sliten fred har lagt seg over Kambodsja. Mange av Saloth Sars gamle naboer led grusomt under Pol Pots regime, og bor nå bare et steinkast unna hans yngre bror. Stemninga i gata er tilsynelatende fredfull.

Nhep sier at han led like hardt som andre under Røde Khmer. Han tilbrakte disse årene som arbeider på en kommunal gård. Nhep visste ikke selv at Pol Pot var hans bror, før han til sin store forskrekkelse så et bilde av broren hengende på et kommunalt kjøkken.

- Hvis jeg hadde hatt en stilling i Røde Khmer- hæren, hadde jeg blitt drept for lange siden. Folk fulgte med meg. De vet at jeg bare er en enkel mann, sier han.

Her i Kampong Thom ser folk ut til å ta de pågående forsøkene på å få stilt de gamle Røde Khmer-lederne for retten, med en knusende ro som ikke på noen som helst står i forhold til groteske forbrytelsene som er begått.

Ris er noe ekte. Rettferdighet er, så langt, ikke det. Kanskje mer enn noe annet har folket i Kampong Thom lært at noen spørsmål har svar. Andre har ikke.

(Yun Samean har også bidratt til denne reportasjen.)

Forsidefoto: Erika Kinetz

Personvernpolicy