Den italienske synden

Den italienske synden
Den italienske synden

Kåthet, glede og hårete armhuler.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Salon Kitty

Italia 1976

Regi Tinto Brass

Med Ingrid Thulin, Helmut Berger, Teresa Ann Savoy, John Steiner

Bak låste dører

La chiave

Italia 1983

Regi Tinto Brass

Med Stefania Sandrelli, Frank Finlay, Franco Branciaroli, Barbara Cupisti.

Artikkelen er levert av Film&Kino og skrevet av Jan Langlo.

For ikke mange år siden måtte kultfilmentusiaster stort sett ta til takke med grumsete andre- og tredjegenerasjons VHS-kopier av kultklassikere som Cannibal Holocaust , Vampiros lesbos og I Spit on Your Grave. Nå som DVD-markedet har eksplodert, er det nesten ingen grenser for hva som graves fram fra kultfilmens dunkle kjellere. Fans av euro-sleaze-regissører som Jess Franco, Lucio Fulci, Jean Rollin og Joe D'Amato kan med andre ord danse i frådende begeistring over at filmene som de tidligere kun hadde hørt gjetord om, nå er lett tilgjengelige på DVD, gjerne i tidligere usette, uklipte versjoner.

Italienske Tinto Brass hører strengt tatt ikke hjemme blant disse mer vampyr- og zombie-besatte sexploitation-regissørene. Brass lager i stedet en mer tradisjonell form for erotiske lystspill, med voksne par som målgruppe, like mye som den unge, kvisete kultfilmentusiaster som hungrer etter glimt av naken hud.

Ute i Norge

Nå er to av Tinto Brass' filmer, Salon Kitty og Bak låste dører (La chiave), ute på DVD i Norge, gjennom selskapet Voices Music & Entertainment.

Tinto Brass er mest kjent for den skandalebefengte Caligula fra 1979, filmen som fikk skuespillerne Malcolm McDowell, Helen Mirren, John Gielgud og Peter O'Toole til å rase fordi produsenten, Penthouse-utgiveren Bob Guccione, klipte inn pornografiske scener i det som ellers var tenkt som et seriøst historisk drama. Resultatet ble en merkelig, men slett ikke usexy, kalkun.

Ellers har Tinto Brass stort sett laget erotiske filmer med høy produksjonsverdi: Lekre, påkostede softcore-filmer i den klassiske «gladporr» -gata, hvor truseløse, seksuelt frigjorte og som oftest meget vakre kvinner flørter seg gjennom italienske sommerdager med latter og lyst. De engelske titlene The Voyeur , All Ladies Do It og Frivolous Lola sier vel det meste.

Nazibordell

Salon Kitty har et klassisk sexploitation-premiss: Filmen utspiller seg på et nazibordell under krigen, hvor en gruppe håndplukkede unge kvinner blir satt til å betjene tyske soldater på permisjon fra fronten. I filmen møter vi anerkjente skuespillere som Ingrid Thulin, kjent fra en rekke av Ingmar Bergmans største filmer, og Helmut Berger, som har spilt i flere av Viscontis filmer, samt en rekke mindre kjente skuespillerinner i de mer avkledde rollene. Filmen er særdeles vellaget, påkostet og elegant, selv om den blir langtekkelig i lengden. En kitschy underholdningsverdi har den imidlertid definitivt.

Sjarmerende kitsch

Bak låste dører er mest kjent for den særdeles ublyge opptredenen til Stefania Sandrelli, som i Italia er kjent fra høyst respektable filmer av regissører som Ettore Scola, Bernardo Bertolucci og Pietro Germi. Den bagatellmessige handlingen i filmen, et firkantdrama, utgjør rammen for en serie med erotiske opptrinn, med alle de typiske signaturtrekkene til Tinto Brass (onanerende kvinner, hårete armhuler, Brass selv i en liten cameo-rolle og så videre).

Med dagens blaserte øyne er filmene til Tinto Brass verken spesielt vågale eller støtende. I stedet har de en slags naiv, kitschy sjarm, osende av 70-talls frilynthet og sex-glede.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Film&Kino.

Personvernpolicy