Opsjonsbråket:Hydros styre er villige til å gå av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydros styre sier seg villig til å gå av dersom bedriftsforsamlingen konkluderer med at avviklingen av opsjonsordningen ikke har foregått på en forsvarlig måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedriftsforsamlingens leder, Svein Steen Thomassen, befant seg på fjellferie da han lørdag ettermiddag ble kontaktet av Hydros styreleder, som ba bedriftsforsamlingen ta stilling til styrets håndtering av avviklingen av selskapets opsjonsordning.

Thomassen antok at også en rekke andre av bedriftsforsamlingens 18 medlemmer er på ferie, men at de vil komme i gang med sine vurderinger så raskt som mulig.

– Vi vil bruke den tiden som er nødvendig til å gå igjennom saken, men samtidig er det viktig å konkludere så raskt som mulig. Jeg vil tro alle parter er tjent med det, sier Thomassen til NTB.

På spreng

Hydros styre offentliggjorde sin beslutning lørdag kveld etter å ha jobbet på spreng det siste døgnet for å finne en vei ut av opsjonsbråket. Fredag kveld kom advokatfirmaene BA-HR og Selmer til helt ulike konklusjoner når det gjaldt avviklingen av opsjonene som fører til at 35 ledere i Hydro mottar til sammen 210 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Næringsdepartementet ble det arbeidet intenst med saken.

Det var rapporten fra juristene i BA-HR som fredag kveld tvang Hydros styre til på ny å vurdere sin bastante oppfatning av hva som er korrekt håndtering av selskapets opsjonsordning.

Samtidig ble næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) konfrontert med den muligheten at han må tvinge Hydrostyret til en retrett gjennom å be om ekstraordinær generalforsamling for å behandle opsjonssaken der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg opplyste Dagens Næringsliv lørdag at flere av de 35 lederne i Hydro som skal dele 210 millioner kroner, allerede har engasjert advokater for å ivareta sine økonomiske interesser.

Innenfor styrets kompetanse

– I en situasjon der det foreligger ulike juridiske vurderinger med avvikende konklusjoner, har jeg funnet det riktig å be bedriftsforsamlingen ta stilling til saken, sier styreleder Jan Reinås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedriftsforsamlingen er styrets overordnede organ. Han sier videre at dersom bedriftsforsamlingen skulle komme til at styret ikke har håndtert avviklingen av opsjonsordningen på en forsvarlig måte, vil styret stille sine plasser til disposisjon.

Samtidig understreker Reinås at styrets vurdering fortsatt er at avviklingen av Hydros opsjonsprogrammer er innenfor styrets kompetanse.

Andre aksjonærer

Også andre store aksjonærer har satt i gang undersøkelser hvordan opsjonsoppgjøret er håndtert. Folketrygdfondets vurdering er ikke avsluttet, men Storebrands gjennomgang har konkludert med at opsjonsgevinsten burde blitt delt ut over fem år og under forutsetning av at man fortsatt jobbet i selskapet. I likhet med BA-HR mener Storebrand at opsjonshaverne ikke skal få hele beløpet nå.

I finansmiljøene for øvrig heller de fleste til at Hydros oppgjørsform er den mest korrekte, men det faktum at den juridiske tvilen er til stede har gjort saken politisk tung for regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reiten er ikke rette mann

Også på andre områder kan opsjonsskandalen få betydning. Leder i Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, sier til NTB at hele saken bør få regjeringen til å vurdere om Eivind Reiten er rette mann å sette som styreleder i det nye gigantselskapet Statoil/Hydro.

Til Klassekampen sier leder i Oljearbeidernes fagorganisasjon, Safe, Terje Nustad at han ikke forstår at staten kan sette en mann som Reiten inn i lederrollen i den nye olje og gassgiganten.

– Reiten tar ikke ansvar for fellesskapet, sier Nustad. (©NTB)