Darfur-opprørere samlet rundt samme bord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørsledere fra Darfur har samlet seg i Arusha i Tanzania for å enes om en felles holdning overfor Sudans regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending for Darfur, Jan Eliasson, sier han første gang på lang tid har en følelse av håp for Darfur. Foto: REUTERS/Fred Noy/United Nations/Handout/SCANPIXFNs spesialutsending for Darfur, Jan Eliasson, sier han første gang på lang tid har en følelse av håp for Darfur. Foto: REUTERS/Fred Noy/United Nations/Handout/SCANPIX

Opprørsledere fra Darfur har samlet seg i Arusha i Tanzania for å enes om en felles holdning overfor Sudans regjering. Diplomater fra FN og AU håper det kan skape et gjennombrudd i fredsprosessen.

- Det er vanskelig og spennende, sier FNs spesialutsending for Darfur, Jan Eliasson, til nyhetsbyrået TT.

- For første gang på lang tid har jeg en følelse av håp for Darfur, sier han.

Tanken med det tre dager lange møtet som ble innledet fredag, er at opprørsgruppene skal samordne sine krav og posisjoner i forkant av nye fredssamtaler med den sudanske regjeringen.

- Det er ingen tvil om at alle partene ønsker forhandlinger, sier Darfur-utsendingen til Den afrikanske union (AU), Salim Ahmed Salim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bane vei for fred

Ifølge Jan Eliasson er møtet i Arusha svært viktig og kan bane vei for virkelige fredsforhandlinger i den over fire år lange konflikten, som har kostet hundretusener av mennesker livet og drevet millioner på flukt.

- Det er det største møtet med opprørsbevegelsen siden fredsavtalen i fjor falt sammen, sier han.

Uenighet blant opprørsgruppene ses på som en viktig grunn til at tidligere fredsforsøk har mislyktes. Nå håper FN og AU at nye forhandlinger kan komme igang innen FN-styrken på 26.000 mann er på plass om noen måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forhandlingene med Khartoum kan komme igang allerede om fire uker, sier en optimistisk Eliasson til BBC.

- Splitt og hersk

FN-fly gikk fredag i skytteltrafikk mellom Darfur og Arusha for å hente lederne for opprørsgruppene. Minst 16 ledere er forventet å delta. Men en av de sentrale lederne, Abdul Wahid Mohammed Nur fra opprørsgruppa SLA, nekter å stille, fordi han mener at forhandlinger med mange fraksjoner legitimerer splittelsen blant gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sudans regjering har praktisert en splitt og hersk-politikk. Å bruke det internasjonale samfunnets penger til å anerkjenne alle disse fraksjonene vil ikke bringe fred til folket i Darfur, sa Wahid lørdag til nyhetsbyrået AFP.

De fleste analytikerne mener at det ikke er mulig å tenke seg en fredsavtale uten at Wahid er med. En annen innflytelsesrik opprørsleder, Suleiman Jamous, er blitt nektet å dra til Arusha av sudanske myndigheter. De truer med å arresterer ham dersom han forlater sykehuset i delstaten Kordofan, der han har oppholdt seg de siste månedene.

Både FN og AU har bedt Sudans regjering om å frigi Jamous.

Komplekst

Sudan-analytiker Julie Flint påpeker at dagens situasjon i Darfur er langt mer kompleks enn et opprør mot myndighetene i Khartoum.

- Darfur i dag er et mangfold av konflikter. Å se på dette som et problem mellom myndigheter og opprørere, blir å rette søkelyset mot feil problem, sier hun.

- De verste kampene i år har vært mellom arabiske grupper som en gang fikk våpen av myndighetene, men som nå slåss mot hverandre, sier hun til BBC. (©NTB)