Munn- og klovsyke tilbake

Munn- og klovsyke tilbake
Munn- og klovsyke tilbake
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er igjen er påvist munn- og klovsyke i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Engelske bønder vurderer dyrene på Banbury marked. Foto: Ian Hodgson REUTERS

Myndighetene bekreftet fredag at det har vært et utbrudd av den svært smittsomme sykdommen på en gård i nærheten av London.

Statsminister Gordon Brown besluttet å avbryte ferien sin i Dorset og straks reise tilbake til London for å ta hånd om krisen. Regjeringens krisegruppe Cobra ble innkalt til krisemøte som Brown deltok i over telefon.

Også miljøvernminister Hilary Benn avbryter sin ferie i Italia.
- Vår fremste prioritet er å hindre spredning av sykdommen slik at vi kan beskytte dyrene på andre gårder, sa hans talsvinne.

Seks år siden sist

Sist Storbritannia ble rammet av munn- og klovsyke var våren 2001. Det tok bare noen få uker før sykdommen hadde spredt seg over hele landet. Også i Irland, Frankrike og Nederland ble det oppdaget smittede dyr.

Mellom 6 og 10 millioner ble dyr avlivet, turistindustrien ble hardt rammet fordi stier og store områder ble avsperret, hæren måtte utkalles for å bidra til en løsning av krisen, og parlamentsvalget måtte utsettes. Dyreskrottene ble brent på enorme bål, og store deler av den britiske landsbygda ble forvandlet til et ingenmannsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Epidemien ble et hardt slag mot den britiske økonomien. Kostnadene er beregnet å ha kommet opp i nesten 100 milliarder kroner. Da utbruddet skjedde, var Storbritannia så vidt kommet seg etter kugalskapsepidemien som rammet landet på 80- og 90-tallet.

Et EU-forbud mot import av britisk kjøtt ble først delvis opphevet i 1999, og helt opphevet så sent som i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle dyr avlivet

Det nyeste utbruddet av den fryktede sykdommen fant sted på en gård i nærheten av Guildford i Surrey, sørvest for London. Alle dyrene på gården blir avlivet, og det er opprettet en ti kilometer bred overvåkingssone rundt gården.

Alle tiltak som ble vedtatt i 2001, er blitt fulgt til punkt og prikke, sier talskvinnen til Brown. EU-kommisjonen er varslet, siden sykdommen sist spredte seg til flere EU-land.

Ingen dyretransport blir tillatt uten lisens, og restriksjoner er innført når det gjelder behandling av skrotter og avfall, og på alle steder der dyr slaktes, klippes eller behandles på andre måter.

Sykdommen er ikke farlig for mennesker, men er svært smittsom blant drøvtyggere. Symptomene er høy feber og blemmer, og den kan føre til døden. Den rammer både kyr, sauer, geiter og griser.(©NTB)