Til Mars for å jakte på tegn til liv i isen

Til Mars for å jakte på tegn til liv i isen
Til Mars for å jakte på tegn til liv i isen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NASAs romsonde «Phoenix» setter lørdag trolig kursen mot Mars. Der skal den grave etter vann og andre kjemikalier for å finne ut om liv kan eksistere på planeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
NASA-sonden Phoenix skal etter planen sette kursen mot Mars lørdag. Der skal den gjøre undersøkelser for å finne ut om det kan ha eksistert liv på planeten. Foto: REUTERS/George Shelton/NASA/Handout/Scanpix

Sonden skal lande i nærheten av nordpolen på Mars for å ta prøver av jorda og isen som fins der.

- Hittil har vi bare hatt fjernmålinger og radarbilder som viser at isen er der. Nå skal vi for første gang finne ut hva isen inneholder, sier administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter.

- Sammensetningen av isen vil fortelle mye om både klimahistorie og geologisk utvikling, legger han til.

Ni måneder

Romfartøyet vil bruke ni måneder på å nå fram til Mars. Den er konstruert for å lande på planetens nordpolområde og grave seg ned i den frosne grunnen for å finne prøver som kan undersøkes.

«Phoenix» skal etter planen skytes opp om bord i en ubemannet Delta-rakett lørdag morgen fra flybasen Cape Canaveral i delstaten Florida, ifølge Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Regnstormer har forpurret forberedelsene til oppskytingen, men det skal være 80 prosent sjanse for fint vær lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegn til liv

Hovedhensikten med oppskytingen er å bringe på det rene om det på Mars ligger til rette for at liv kan utvikle seg, eller om det noen gang i fortiden har gjort det. Tidligere undersøkelser på Mars har frembrakt geologiske og kjemiske beviser for at det i fortiden har vært vann på planeten, men hittil har det ikke vært mulig å foreta noen dybdeanalyser.

Men «Phoenix» skal i stedet for å bevege seg rundt på planetens overflate konsentrere seg om et bestemt område hvor den skal granske terrenget på et molekylært nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Instrumentene er i stand til å oppdage tegn til liv i form av utdødde eller levende mikroorganismer, sier Andersen.

Forskerne er særlig interessert i om det finnes organiske molekyler.

- Dersom vi finner organiske molekyler, vil vi ikke definitivt kunne si om de stammer fra liv i fortiden, sier forsker William Boynton ved University og Arizona.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2,4 milliarder

NASA har beregnet at sonden vil være i aktivitet i 90 Mars-døgn. Det tilsvarer 92 døgn på jorda.Kostnadene til utvikling, instrumenter, oppskyting og drift er beregnet til knappe 2,4 milliarder kroner.

Dersom oppskytingen blir forsinket på grunn av dårlig vær, vil det også kunne forsinke tirsdagens planlagte oppskyting av romferja «Endeavour». Den skal på et konstruksjonsoppdrag til den internasjonale romstasjonen ISS. (©NTB)