Frp imot eksport av velferdsordninger

Frp er sterkt imot at barnetrygd og kontantstøtte som arbeidsinnvandrere har rett til, eksporteres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, er skeptisk til at velferdsordninger eksporteres. Foto: Knut Falch / SCANPIXFrps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, er skeptisk til at velferdsordninger eksporteres. Foto: Knut Falch / SCANPIX

- Vi har lenge vært klar over denne problemstillingen, og har tidligere hatt flere forslag oppe i Stortinget, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, til NTB.

- Vi er også stygt redde for at utgiftsposter som dette bare vil øke i takt med økt arbeidsinnvandring, sier han videre.

Ifølge tall NRK har innhentet, er eksporten av norsk kontantstøtte og barnetrygd bare til Polen doblet på ett år og utgjør til sammen rundt 130 millioner kroner. Minst 37.000 arbeidsinnvandrere fra EØS-landene har rett til barnetrygd og kontantstøtte, og det spesielle er at barna ikke trenger å ha vært i Norge.

Forsvarer utbetalingene

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) forsvarer utbetalingene og sier det er prisen som må betales for å ha underskudd på norsk arbeidskraft.

- Slike ordninger er med på å stimulere arbeidsinnvandrere til å registrere seg og jobbe på lovlig vis, sier Bekkemellem til NTB.

Bekymret

Høyre-leder Erna Solberg er bekymret over utviklingen.- Vi må følge denne utviklingen nøye. Det kan ligge en utgiftsbombe her hvis alle som gjør krav på støtte eller trygd, får det, sier Solberg til NTB.

Hun mener det må bli en diskusjon rundt ordningen med blant annet kontantstøtte til familier som befinner seg i et annet land.

- Det er dessuten vanskelig å kontrollere at opplysningene som blir gitt, stemmer, sier Solberg.

- Vil følge opp

Karita Bekkemellem sier at regjeringen vil følge opp kontrolltiltakene, og få dem best mulig.
- Jeg er fullt klar over denne problemstillingen, men det er ikke vesentlig for selve ordningen, sier hun.

På grunn av EØS-avtalen får konene til over 2.000 polske arbeidere i Norge 55.000 kroner i året i norsk støtte og trygd, selv om de aldri har satt sine ben på norsk jord. Forutsetningen for at familiene skal få utbetalt pengene, er at arbeideren betaler trygdeavgift i Norge.

Mer enn årslønna

En polsk familie med ett barn får rundt 55.000 kroner i norsk kontantstøtte og barnetrygd i året, noe som ofte er mer enn årslønn i Polen. Stadig flere polakker oppdager mulighetene for å dra nytte av norske velferdsordninger.

- I Polen ligger gjennomsnittslønna på om lag 55.000 kroner. Ved å fylle ut en egenerklæring kan en polsk familie motta minst like mye skattefritt i norske trygder. Og staten kan ikke kontrollere opplysningene, innrømmer direktør i NAV, Hilde Olsen. (©NTB)

Personvernpolicy