Arabere okkuperer afrikanske landsbyer i Darfur

Arabere okkuperer afrikanske landsbyer i Darfur
Arabere okkuperer afrikanske landsbyer i Darfur

Titusenvis av arabere fra Tsjad og Niger har bosatt seg i «etnisk rensede» landsbyer i den krigsherjede Darfur-regionen i Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Sudans president Omar Hassan al-Bashir taler til en folkemasse i byen Al-Jeneina vest i den kriserammede Darfur-regionen tidligere i sommer. En intern FN-rapport hevder at titusenvis av arabere fra Niger og Tsjad har fått bosette seg i landsbyer i Darfur etter at den afrikanske befolkningen tilsynelatende systematisk er fordrevet fra sine hjem. Foto: REUTERS/Scanpix

Med alt de eier og har på ryggen og med store husdyrflokker har opptil 30.000 arabere fra Tsjad og Niger siden mai strømmet til Darfur-regionen vest i Sudan, heter det i den interne FN-rapporten som den britiske avisa The Independent har fått tilgang til.

I Darfur er de blitt hilst velkommen av sudanske arabere og vist til landsbyer som er blitt renset for sin afrikanske befolkning av den arabiske janjaweed-militsen og den sudanske regjeringshæren, hevder FN.

Den arabiske tilstrømmingen har fått fart på ryktene om at den sudanske regjeringen i Khartoum systematisk forsøker å «arabisere» Darfur.

- Planlagt operasjon

Ifølge en FN-talsmann ser prosessen ut til å være godt planlagt.
- Bevegelsen er veldig stor. Vi har aldri sett så mange mennesker komme inn vestfra til Darfur før, sier han.

- De fleste er blitt plassert i landsbyene til de internt fordrevne og mer eller mindre invitert til å bli der, legger han til.

De nyankomne har allerede fått sudansk statsborgerskap og nye identitetsbevis. Ved å gjøre dette, gjør den sudanske regjeringen det i realiteten umulig for den afrikanske befolkningen å vende tilbake til landsbyene sine, sier analytikere.

Over to millioner afrikanske landsbyboere vansmekter nå i flyktningleire rundt om i Darfur. De fleste av dem flyktet da landsbyene deres ble angrepet av janjaweed-militsen og sudanske bombefly, og mange har tilbrakt flere år i leirene. Nærmere en kvart million har søkt tilflukt i grenseområdene i Tsjad.

Frykter for freden

Diplomater og analytikere frykter nå at arabiseringen av Darfur vil få store konsekvenser for fredsarbeidet.
- Dersom den etniske rensingen blir befestet ved at områdene får ny befolkning, er den ugjenkallelig. Fredsprosessen vil bryte sammen, sier James Smith, leder av organisasjonen Aegis Trust, som kjemper mot folkemord.

Andre frykter at opprørsgruppene i Darfur kan forsøke å fjerne de nye innbyggerne med makt.
- Det kan bli ganske eksplosivt. Det er en svært alvorlig situasjon, sier en vestlig diplomat.

I det ørkentørre Darfur kompliserer det saken ytterligere at store deler av de områdene der befolkningen er drevet på flukt, hører til de mest fruktbare. En annen diplomat sier at president Omar al-Bashirs hensikt med arabiseringen kan være å skaffe seg økt støtte blant befolkningen i Darfur.

Møtes for å enes

En rekke ulike opprørsgrupper fra Darfur møttes fredag i Arusha i Tanzania for å samles om en felles holdning i forkant av fredssamtaler med Sudans regjering. Målet med fredsforhandlingene er å få slutt på den fire år lange konflikten.

Samtidig øker spenningen mellom de arabiske stammene i Darfur. Denne uka er mer enn 100 personer drept i sammenstøt mellom to arabiske stammer, Rizeigat og Terjem, i Sør-Darfur, melder FN.

- Dette er intet nytt, slike sammenstøt skjer på grunn av krangling om adgang til vann og beiteområder, sier viseguvernøren i Sør-Darfur, Farah Mustafa Abdallah.

Tirsdag vedtok FNs sikkerhetsråd å utplassere en styrke på opptil 26.000 soldater i Darfur for å få slutt på overgrepene i den voldsherjede regionen. Fem afrikanske land har sagt de vil bidra til styrken - Burkina Faso, Nigeria, Egypt, Kamerun og Etiopia. Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederland og Frankrike er blant de europeiske landene som vurderer å bidra til styrken. (©NTB)

Personvernpolicy