Norway Cup:

Fotballturnering med innhold

Fotballturnering med innhold
Fotballturnering med innhold

Fargerikt fellesskap, kjendiser og konkurranseinnstinkt preger verdens største fotballturnering. Se bildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norway Cup har eksistert i 35 år og utviklet seg til å bli verdens største fotballturnering. Turneringen samarbeider med en rekke ideelle organisasjoner som Plan Norge, Mot, Stopp volden, og Kicking Aids out. Norway Cup er engasjert i viktige samfunnstemaer som fargerikt felleskap og støtter mange bistandsprosjekter. Hvert år inviterer de mellom 20 og 30 lag fra tredje verden og områder som er rammet av fattigdom og nød. Disse lagene får gratis opphold. Norway Cup samarbeider med Redd Barna, Røde Kors Norge, Kirkens Nødhjelp, NORAD, LO og andre organisasjoner for å hente disse lagene til Norge.

Konkurranseånden

Foto: Hodan AhmedFoto: Hodan Ahmed

I løpet av Norway Cup-uken blir det spilt hele 4.000 kamper, men det skjer også ting utenfor fotballbanen. Zaid Hussain og Espen Berntsen spiller fotball for Enebakk. Når de ikke spiller kamp prøver guttene å vinne mest mulig.

- Vi har allerede vunnet t-skjorter og baller, forteller guttene.

Det er spesielt en konkurranse guttene er uslåelige i.

- Vi har vunnet mest på skuddkonkurranser, sier de i kor.

Foto: Hodan AhmedFoto: Hodan Ahmed

På Norway Cup er det nemlig ikke bare på fotballbanen, konkurranseinstinktet er sterkt. Det finnes forskjellige konkurranser på sletten hver dag. Man kan blant annet være med på triksekonkurranse, og sandfotballturnering.

Foto: Hodan AhmedFoto: Hodan Ahmed

Spillere fra hele verden møtes

Mtshezi kommer fra Kwa Zulu Natal i Sør-Afrika og det er første gang de er med på turneringen. De syns det er spennende å møte lag fra hele verden.

Foto: Hodan AhmedFoto: Hodan Ahmed

Et av lagene de møter er Oslo-laget Bøler. Til sammen møtes 35.000 spillere fra 45 land denne uken. Da Norway Cup startet i 1972 var det bare spillere fra Norge og noen få europeiske land. Siden den gang har det altså blitt en internasjonal turnering. I år er det blant annet lag fra Nigeria, Romania, og Uganda.

Fargerikt felleskap er Norway Cups hjertesak og turneringen har vunnet mange priser på grunn av deres engasjement her. I 1993 fikk de ungdommens ærepris og i 1995 fikk turneringen UNICEFs ærespris.

Kjemper for tittelen

Foto:Hodan AhmedFoto:Hodan Ahmed

For jentelaget fra Bærums Verk er det viktig å varme opp, de vant sin klasse i fjor og har vunnet alle kamper så langt i turneringen. Nå satser de på gull igjen

Kjente fjes på sletten

Foto: Hodan AhmedFoto: Hodan Ahmed

Det er ikke uvanlig at kjente fotballspillere tar seg turen til Ekeberg . Siden turneringen startet har internasjonale stjerner som Pelé og George Best vært oppe på sletten.

Turneringen har også årlig fått besøk av mange landslagspillere som Kjetil Rekdal, Steffen Iversen og Ole Gunnar Solskjær.

Mange berømte spillere har selv har vært aktive i turneringen. Av utenlandske stjerner har brasilianske Ze Roberto spilt for tureringens mest vinnende klubb, Pequeninos. Kvinnelandslagets gullvinnere i OL, Gro Espeseth og Dagny Mellegren, har alle minner fra tiden de spilte Norway Cup. Da ABC Nyheter var oppe på sletten var fotballspillerne fra elitelaget Fredrikstad på besøk.

Personvernpolicy