Barnetegninger bevis for massedrap

Barnetegninger bevis for massedrap
Barnetegninger bevis for massedrap

500 tegninger fra barn i Darfur skal legges fram for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) som bevis for krigsforbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto.
Barnet på bildet er bare på en fotoutstilling, og forestiller ikke noen av barna hvis tegningser skal brukes som bevis i Haag.

Haag (NTB): De 500 barnetegningene utgjør et dramatisk nytt bevismateriale for overgrep begått av sudanske styrker i den krigsherjede Darfur-provinsen. Tegningene er tegnet av barn som klarte å rømme fra volden og komme seg over grensen til Tsjad.

De banebrytende vitnesbyrdene fra barna, noen av dem ikke eldre enn åtte år, vil nå bli brukt i straffesaken mot en sudansk statsråd og en militsleder ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, skriver The Independent. Begge er tiltalt for å være ansvarlig for krigsforbrytelser i Darfur, men det er svært usikkert om de vil bli utlevert.

Tilfeldighet

Barnas beskrivelser av grusomhetene ble til ved en tilfeldighet. En fredsarbeider ga dem fargeblyanter og papir for at de skulle ha noe å gjøre mens han intervjuet mødrene deres.

Anna Schmidt fra organisasjonen Waging Peace, som jobber med folkemordofre, hadde håpet å innhente informasjon om overgrepene og voldshandlingene fra mødrene.

Kvinnene var blant de rundt 250.000 personene som har flyktet over grensen fra kampene i Darfur. Men det var barna deres som bidro med de hittil kanskje viktigste vitnesbyrdene om grusomhetene, skriver The Independent. Mange av dem kan ikke lese og skrive. Men de kan tegne. Og på eget initiativ begynte de å avsløre hva de med egne øyne hadde sett.

Tegnet massegraver

Barnetegningene viser sudanske stridsvogner, krigsfly og helikoptre som sammen med den arabiske Janjaweed-militsen angriper befolkningen i Darfur. På tegningene forsvarer lokalbefolkningen seg med pil og bue.

Barna tegnet også hus som blir satt i brann, halshogginger, massegraver og kvinner som blir lenket sammen og ledet bort. Barnslige streker som ved første øyekast kan ser ut som de forestiller gårdstun, avbilder i stedet helikopterangrep, stridsvogner med sudanske flagg og sudanske soldater i uniform.

- Bevis

- Hvis ikke dette er bevis, så vet jeg ikke hva som er det, sier Rebecca Tinsley, leder for Waging Peace. Barna har gitt oss fotografiske rulleblad. De er ikke blitt manipulert. Mønsteret som tegningene viser, er utrolig. Det sammenfaller med det vi vet skjer og motbeviser det den sudanske regjeringen hevder.

Rundt 110 personer dør hver dag i Darfur, ifølge Waging Peace. Over 200.000 personer er blitt drept siden krisen startet for fire år siden, to millioner er blitt fordrevet og fire millioner er avhengig av nødhjelp.

FNs sikkerhetsråd vedtok 31. juli enstemmig at organisasjonen i samarbeid med den afrikanske union (AU) skal utplassere en fredsbevarende styrke i Darfur. (©NTB)

Personvernpolicy