«Norsk» vulkankrangel

«Norsk» vulkankrangel
«Norsk» vulkankrangel

Et selskap ble ilagt bot på milliarder av kroner etter et vulkanutbrudd i Indonesia. En norsk ekspert hevder dette ikke stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vulkanutbrudd

Tusenvis av hjem ble begravet i leire etter vulkanutbruddet i 2006.

Foto:Scanpix

En ny norsk rapport knytter et jordskjelv i Indonesia til leirevulkanutbruddet som skjedde i Indonesia mai i fjor. Dette har skapt en stor diskusjon om hvorvidt et selskaps boring, eller et jordskjelv var årsaken til et vulkanutbruddet som førte til at nesten 15.000 personer måtte flykte fra hjemmene sine.

Milliarderstatning

Den indonesiske regjeringen beordret selskapet PT Lapindo Brantas til å betale erstatning til de rammede. Lapindo har blitt beordret til å betale ca 2,4 milliarder norske kroner. Selskapet boret 200 meter unna der vulkanutbruddet startet.

Lapindo er uenig i at det var det var deres boring som forårsaket utbruddet. Vulkanutbruddet skjedde den 29. mai i fjor, to dager før dette var det et jordskjelv i et annen del av Indonesia. Selskapet mener dette skjelvet var årsaken til utbruddet. Forskere fra Norge, Russland, Frankrike og Indonesia støtter også denne forklaringen.

For lite jordskjelv

Men, en annen ekspert på dette området er uenig i dette.

- Jordskjelvet var antagelig for lite og for langt unna til at det kunne hatt en betydelig rolle, sier professor ved universitetet i Durham, Richard Davies. Han mener at Lapindos boring var årsaken til leireutbruddet. Han jobber nå med et nytt studie som skal bevise at selskapets boringer var hovedårsaken til utbruddet.

- Ikke mulig

Vulkanekspert ved universitetet i Oslo, Adriano Mazzini, mener at dette ikke er mulig å bevise

- Det er ikke vitenskapelig korrekt. Det kan hende at boringen kan ha bidratt, men det er ikke det som forårsaket utbruddet, forklarer han.

Tiltross for at den indonesiske regjeringen hevder at boringen forårsaket dette er ikke Mazzini enig.

Det er ingen som kan bevise at denne boringen var det som utløste utbruddet, påpeker han.

Han sier det er vitenskapelig bevist at jordskjelvet hadde en vesentlig effekt.

- Alle bevisene peker i denne retningen, forklarer han.

Mazzini mener at jordskjelv kan påvirke vulkanutbrudd selv om de skjer langt unna.

- Jordskjelv kan ha en stor effekt selv om de skjer tusenvis av kilometer unna der det er utbrudd. Skjelvets effekt kan også komme flere dager senere, forteller han.

Personvernpolicy