Russland gjør krav på Nordpolen

Russland gjør krav på Nordpolen
Russland gjør krav på Nordpolen

Russland erobrer Nordpolen fra havbunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Nordpolen
Russiske ubåter setter ned flagget på havbunnen ved Nordpolen. Foto:Scanpix

To russiske ubåter nådde i dag havbunnen ved Nordpolen. Nå vil mannskapet på MIR 1 slippe ut en titan-kapsel med Russlands flagg, og på den måten symbolisere at russerne gjør krav på nesten halvparten av den nordlige halvkule.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Ekspedisjonsleder Artur Chilingarov er om bord på en tremanns ubåt fire kilometer under isen. Han fortalte i dag kolleger ved et forskningsskip på overflaten, at ubåten hans har nådd sjøbunnen.

- Det var en myk landing, vi ser den gulaktige bunnen rundt oss og havet er rolig, sa ekspedisjonslederen, ifølge AP.

Med dette kunststykket, som kombinerer vitenskap, utforskning og søk etter potensielle olje- og gassområder, er mannskapet fra MIR 1 og MIR 2 innblandet i det russiske myndigheter har kalt det første dykket til havbunnen på jordens nordligste punkt.

I tale tidligere i år understreket president Vladimir Putin at landet må gjøre mer for å sikre sine «strategiske, økonomiske, vitenskapelige og forsvarspolitiske interesser» i Arktis, ifølge NTB.

Deltakerne på ekspedisjonen sier at den største utfordringen nå ligger i å komme seg opp til overflaten igjen, gjennom en liten åpning i den halvannen meter tykke isen. Mannskapet jobber mot tiden, og må komme opp til overflaten før de bruker opp luftreservoarene i ubåten.

(forsidefoto: Flickr)

Personvernpolicy