Hitlers livvakt forteller om krigens slutt

Hitlers livvakt, Rochus Misch, forteller sannheten om krigens siste dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamburg (NTB): Da Rochus Misch vaklet inn på T-banestasjonen Kaiserhof etter å ha rømt fra Førerbunkeren i Berlin 2. mai 1945, ble han møtt av Hawaii-musikk fra to gitarister. Slik endte krigen for Hitlers livvakt: I det komplett absurde.

Like før hadde han rømt fra bunkeren der «føreren» og hans kone - de rakk akkurat å bli viet - hadde begått selvmord. Nå forteller Misch, som er blitt 90 år gammel og er det eneste gjenlevende vitne til naziregimets endelige sammenbrudd, sin dramatiske historie.

- Herr minister, jeg vil gjerne bli med kameratene mine bort herfra, sa han til Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels etter Hitlers og Eva Brauns selvmord. Da sto soldater fra Den røde Armé bare 200 meter fra Førerbunkeren, forteller Misch til Der Spiegel.

Død i sofaen

Han husker at han så Eva Braun sittende død i hjørnet på en sofa i Førerbunker, med knærne trukket opp under seg. Hun hadde hodet vendt mot Hitler, mannen hun hadde giftet seg med noen timer før, og som hun begikk selvmord sammen med.

Hva som skjedde i bunkeren i disse siste dagene er kjent til minste detalj - med visse unntak. Blant annet vet historikerne ikke hvem som ga ordre om drapet på general Hermann Fegelein, som var mellommann mellom Hitler og SS-sjef Heinrich Himmler.

Historikeren Joachim Fest har skrevet at det var Hitler selv som beordret Fegelein skutt, men ifølge Rochus Misch stemmer dette ikke. - Jeg vet hvem ordren kom fra, men jeg forteller det ikke, sier han til Der Spiegel.

Får ingen ro

I dag bor Misch i en tomannsbolig i et rolig strøk i Berlin, men selv får han ingen ro, klager han. Telefonen ringer hele tiden, og på skrivebordet hoper posten seg opp, fra land som Spania, Japan og USA.

Etter Hitler-regimets fall ble Misch tatt til fange av sovjetiske soldater, og han tilbrakte åtte år i krigsfangeleirer i Kasakhstan og Sibir. Først i 1953 fikk han vende hjem for å skape seg en ny tilværelse i det daværende Vest-Berlin.

Nå har han skrevet bok om sine opplevelser i nazitiden, som kommer ut i Tyskland til høsten. Robert Misch vil ikke ut med hvilket forlag som står for utgivelsen, men overfor Der Spiegel røper han tittelen: «Jeg var Hitlers livvakt». (©NTB)

Personvernpolicy