Åpen for alle - alltid

Sikkerhetsrådet har godkjent Darfur-styrke

Sikkerhetsrådet har godkjent Darfur-styrke
Sikkerhetsrådet har godkjent Darfur-styrke
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd har vedtatt at en hybridstyrke fra FN og den Afrikanske Union på opptil 26.000 mann skal inn i Darfur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Klart for FN
President Bashir har sammen med FNs sikkerhetsråd blitt enige om en kombinert FN- og AU-styrke til Darfur. Foto: Scanpix.

New York (NTB-Reuters-AFP): FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt at organisasjonen i samarbeid med den afrikanske union AU skal utplassere en fredsstyrke i Darfur. Styrken blir på opp til 26.000 soldater og politifolk.

I vedtaket som ble fattet tirsdag kveld norsk tid heter det også at styrken skal kunne bruke makt, men bare i selvforsvar eller for å beskytte sivile og hjelpearbeidere. Den får heller ikke beslaglegge ulovlige våpen, slik det opprinnelig var foreslått.

«Den nye styrken må bygges opp og settes i operasjonell tilstand så raskt som mulig,» heter det i Sikkerhetsrådets vedtak. FNs generalsekretær Ban Ki-moon betegner den forestående Darfur-operasjonen som «historisk».

Overgrep

Styrkens hovedoppgave blir å få slutt på overgrepene i den voldsherjede regionen vest i Sudan. Kostnadene ved å få styrken på plass og holde den i virksomhet er beregnet til rundt to milliarder dollar eller vel 11,5 milliarder kroner det første året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrken får navnet UNAMID, og skal overta ansvaret for fredsoperasjonene i Darfur fra 7.000 dårlig utstyrte AU-soldater. Den opprettes i henhold til en resolusjon lagt fram av Belgia, Frankrike, Italia, Kongo, Peru, Slovakia og Storbritannia.

USA advarte tirsdag Sudan om at landet risikerer «ensidige og flersidige sanksjoner», hvis det ikke retter seg etter den nye FN-resolusjonen. - USA vil i så fall ikke nøle med å be om raske straffetiltak, sa den amerikanske FN-ambassadøren Zalmay Khalilzad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milits

Den sudanske regjeringen anklages for å ha sluppet en brutal arabisk milits som går under navnet Janjaweed løs på sivilbefolkningen i Darfur som straff for at afrikanskættede stammer i regionen gjorde oppgjør. Regjeringen i Khartoum benekter dette.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner ba tirsdag om at den nye fredsstyrken blir utplassert så raskt som mulig. Det er en forutsetning for at den skal få den betydningen FN ønsker, framholdt Kouchner.

Millioner av mennesker har flyktet fra militsfolkenes herjinger i Darfur til Tsjad og andre naboland. Disse landene trenger også FNs hjelp til å stabilisere forholdene, het det i en erklæring fra den franske utenriksministeren tirsdag. (©NTB)