Den nest våteste Oslo-juli noensinne

Den nest våteste Oslo-juli noensinne
Den nest våteste Oslo-juli noensinne

Årets juli er den nest våteste på Blindern siden målingene startet i 1937. Bare juli 1940 var våtere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det falt 184,8 millimeter nedbør på Blindern i løpet av juli. En millimeter nedbør gir 1 liter vann på en kvadratmeter. Den aller våteste julimåneden var i 1940. Da falt det 197,7 millimeter nedbør i løpet av sommermåneden.

I Nord-Norge er situasjonen en ganske annen, og måneden som ender i dag er den sjette mest solrike juli i Tromsø. I juli fram til mandag var det registrert hele 314 soltimer i Tromsø. Det er 109 timer flere enn normalen.

14 dager over 20 grader

- Vi har bare seks ganger tidligere registrert over 314 soltimer i Tromsø, sier værstatistiker Stein Øynes ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Fram til nå har det i Tromsø vært 14 dager med over 20 grader som maksimumstemperatur.

- Det har bare skjedd fire ganger tidligere, med 16 dager i 1939 som rekord, sier Øynes.

Og nordpå kan de se frem mot en solfylt kommende helg, mens været i sør neppe blir fullt så fint.

- Situasjonen i Sør-Norge er fortsatt usikker. Fram til onsdag blir det bedre og varmere, men fra onsdag ettermiddag ventes tilskyende vær og nedbør over store deler av Sør-Norge, sier langtidsvakt Bjørn Harald Hval Flobekk ved Meteorologisk institutt til NTB.

Varmt i nord

Både torsdag og fredag vil kunne preges av enkelte regnbyger, men også perioder med godt vær.

- Først på lørdag vil høytrykket vi tidligere ventet inn over Sør-Norge gjøre seg gjeldende. Men det ser dessverre ut til at det blir forbigående i sør. Det ser ut som om det også kommende helg blir Nord-Norge som får det beste været, sier Flobekk

Juli kommer dermed til å feste seg som en av de våteste sommermånedene på mange år.

- Mest nedbør i forhold til normalen har det kommet i Vestfold, Buskerud og deler av Telemark, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimaavdelingen hos Meteorologisk institutt.

Regnrekord i Vestfold

Julirekorder er satt flere steder. I Hedrum i Vestfold har det fram til mandag falt 258,2 millimeter nedbør. Det er 328 prosent av det normale, og den høyeste målingen noen gang siden målingene startet i 1895.

Hemsedal ligger også betydelig over normalen. 287 millimeter nedbør er fasiten til nå i juli. Det er 334 prosent av det normale.

- Selv om de sterkeste nedbørsrekordene for juli er satt her, har også mange steder i Oslo, Akershus, Telemark, Agderfylkene og til dels Rogaland opplevd to til tre ganger så mye regn som normalt. Her ser vi at juli 2007 er den andre, tredje eller fjerde mest nedbørrike julimåneden som er registrert til nå, sier Kristiansen.

Minst nedbør i forhold til normalen har Nord-Trøndelag og Nordland opp til Lofoten opplevd med 30-50 prosent av et normalår. (©NTB)

Sjekk været der du bor her.

(foto: Scanpix)

Personvernpolicy