Festival uten øl-kø

Festival uten øl-kø
Festival uten øl-kø

Ingen gjørme og ingen kø til ølutsalget. Er dette virkelig en festival?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fuji Rock Festival
Forrige helg var det Fuji-festival i Japan - en festival som er ganske ulike de nordmenn er vant til. Ingen gjørme, ingen øl-kø. Festivalen startet i nærheten av Fuji-fjellet i 1997, men har siden 1999 blitt avholdt ved Naeba, 75 minutter med tog fra Tokyo. ( Foto: Flickr)

Fujifestival-deltakere er ikke som andre festivaldeltakere. (Foto: Flickr)Fujifestival-deltakere er ikke som andre festivaldeltakere. (Foto: Flickr)

Rene toaletter, høflige fans, varme dusjer og mobile askebegre? Kan dette virkelig være en festival? Velkommen til Fuji Rock i Japan. På denne festivalen er køene til resirkulerings-stasjonene lengre enn til ølutsalget, og campen ligger på en pent klippet golfbane.

«Militærcamp»

- Dette høres jo nesten ut som en militærcamp! Slikt hadde nok ikke norsk ungdom funnet seg i. Ikke tvil om at japanerne er noen hakk mer disiplinerte enn oss, utbryter medarrangør til Storåsfestivalen, Jens Hove, når ABC Nyheter forteller han om den ultra-rene japanske festivalen.

- Litt av sjarmen ligger jo i det at ikke alt er gullende rent. Men det kunne jo kanskje gått an å få til en mellomting, gliser Hove, som er festivalens renholdssjef. Han holder for tiden på å kjøre bort ødelagte campingstoler, partytelt og knuste ølflasker, etter Storåsfestivalen ble avsluttet samme dag som Fuji Rock; forrige søndag.

Søte pikniktepper på golf-gresset. ( Foto: Flickr)Søte pikniktepper på golf-gresset. ( Foto: Flickr)

Spa og paradis

Nå skal det sies at japanske festivalgjengere ikke er helt blottet for barnslig entusiasme – foran «official merchandise»- boden kan det gå vilt for seg til tider.

- Det virker som de er villige til å stå i kø i timesvis i heten for å få tak i det siste av band-t-skjorter, skriver BBC på sine nettsider.

På Roskildefestivalen er det derimot ikke alltid like rent. (Foto: Flickr)På Roskildefestivalen er det derimot ikke alltid like rent. (Foto: Flickr)

På Fuji Rock sitter folk på pikniktepper, og lar gladelig verdisaker ligge igjen, på vei til å kjøpe lunsj. «Under konsertene står gjestene pent foran scenen og ser på konserten, kanskje litt satt ut av de vestlige besøkenede som viser frem hele følelsesspekteret», skriver BBC.

Toalett- og dusjkøene er lange i rushtida, men til gjengjeld finnes det et varmt spa fylt med eksklusive såper og shampoer, for dem som gidder å vente.

Til tross for en edruelig fremtoning, mangler det ikke på rocka headlinere til festivalens tiårs-jubileum.
På scenene spilte The Chemical Brothers, The Cure, Beastie Boys, Groove Armada Kaizer Chiefs og Iggy and the Stooges, for å nevne noen. Den britiske artisten Jarvis Cocker satt i følge BBC pris på den japanske måten å lage festival på. Fra scenen fortalte han publikum om de sølete britiske festivalene, og la til:

- Dette er paradis.

(Forsidefoto: Flickr)

Personvernpolicy