Russland lover støtte til palestinernes leder

Russland lover støtte til palestinernes leder
Russland lover støtte til palestinernes leder

Palestinernes president Mahmoud Abbas er i Russland for å søke støtte i konflikten med Hamas. Det fikk han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-Reuters-AFP): - Vi støtter deg fullt ut som alle palestineres lovlig valgte leder, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov etter møtet mandag.

Han lovte også å støtte Abbas' forsøk på å stabilisere de palestinske områdene og samle palestinerne.

- Vi diskuterer spørsmålet om å yte støtte til det palestinske folket og til din administrasjon, fastslo Lavrov.

Abbas kom til Moskva for å møte Lavrov mandag, og tirsdag skal han møte president Vladimir Putin.

Ulikheter

Blant medlemmene i den såkalte Midtøsten-kvartetten, FN, EU, USA og Russland, er russerne de eneste som fortsatt har kontakt med islamistiske Hamas. Abbas' Fatah-parti ble jaget ut av Gazastripen av regjeringspartiet Hamas i midten av juni.

Russland har forsøkt å innta en mer sentral rolle i Midtøsten-diplomatiet, men det er ventet at møtet mellom Putin og Abbas vil vise at de to presidentene står langt fra hverandre på mange områder. Analytikere tror Abbas vil kreve at Putin reduserer kontakten med Hamas.

- Det viktigste jeg kommer til å ta opp og diskutere med president Putin og utenriksminister Lavrov, er den blodige maktovertakelsen som skjedde på Gazastripen, sa Abbas i et intervju som ble vist på russisk TV før samtalene.

Første besøk

USA og EU forsøker å styrke Abbas i konflikten med Hamas. Russland på sin side har ønsket å holde kommunikasjonslinjene åpne også til Hamas. Presidentens reise til Russland var hans første besøk til landet siden Hamas tok over kontrollen på Gazastripen.

Abbas diskuterte også betingelsene for å arrangere en internasjonal Midtøsten-konferanse og orienterte om samtalene han har hatt med Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair.

Flere fronter

Midtøsten-diplomatiet foregikk mandag på flere fronter. Utenriksministere fra medlemslandene i Den arabiske liga var samlet i Kairo for å diskutere organisasjonens egen fredsplan for Midtøsten.

De arabiske ministerne vil blant annet diskutere et amerikansk forslag om å arrangere en fredskonferanse senere i år og bli enige om en felles arabisk holdning, opplyser generalsekretær Amr Moussa.

Samtidig innledet USAs utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates mandag en omfattende rundreise i Midtøsten. De to skal møte USAs allierte i regionen, og Rice skal også besøke Jerusalem og Ramallah for å møte israelske og palestinske tjenestemenn.

Sentralt på Gazastripen ble sju mennesker såret i et israelsk luftangrep mot et kjøretøy mandag. Det var tre personer fra de radikale gruppene Islamsk hellig krig og Al-Aqsa-martyrenes brigader blant de sårede, ifølge legekilder og øyenvitner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus