Kinas studenter gir sæd

Kinas studenter gir sæd
Kinas studenter gir sæd

Kinesiske studenter har et mindre hektisk liv enn andre kinesere og er derfor yppelige kandidater til sæddonasjon, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti prosent av kinesiske par kan ikke få barn. Hovedårsaken til det er kinesiske menn. Eksperter mener dette skyldes forurensning, stress i arbeidslivet, og en usunn livsstil, det melder China daily. Studenter har nå blitt redningen for mange par, og utgjør halvparten av de som donerer sæd. Det har lenge vært vanskelig å få unge i Kina til å donere sæd på grunn av at mange tror det er farlig.

- Vi er svært takknemlige for at studenter er mer villig til å hjelpe og ikke deler denne oppfatningen, sier Chen Zhenven, direktør i Beijings eneste sædbank.

- Lang prosess

Sæddonasjon fra en person kan bidra til at fem kvinner kan bli gravide, sier helseministeren i landet. Kinesiske eksperter mener at universitetsstudenter lever et sunnere og roligere liv enn mange og derfor utgjør de beste sæddonorene. Men, Zhenven understreker at det ikke er en lett prosess.

- Man blir testet for mange sykdommer og hele prosessen kan ta flere måneder, forklarer han.

Studentene får ca 1500 kroner når donasjonen har vært vellykket.

Advarer mot svindlere

Zhenven advarer studenter mot falske "agenter" som reiser rundt på universiteter i Kina og prøver å få studenter til å donere sæd.

- Studenter burde alltid sjekke identiteten til "agentene" før de bestemmer seg, sier han.

Det finnes 88 godkjente sædbanker i Kina.

Etiske problemer

Direktørene i Kinas største fertilitetsklinikk, Qiaoe Jie, mener at man skal være forsiktige med sæddonasjoner.

- Til tross for at spermdonasjon kan hjelpe familier er det ikke uproblematisk. Det er viktig å utvikle et sikkert system som gjør at man kan spore hvordan sæden blir brukt. Hvis ikke kan man ende opp med tragiske situasjoner der biologiske søsken kan ende opp med å gifte seg, påpeker hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus