Frykter at asylbarn selger sex i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledelsen ved asyl- og transittmottaket på Hvalstad i Asker har hittil sendt åtte bekymringsmeldinger til politi, UDI og barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna reiser ofte fra Hvalstad til Oslo på egen hånd. Ansatte på senteret som observerer og følger med barna har mistanke om at noen av dem kan være mulig offer for tvangsprostitusjon, skriver Dagbladet.

- Noen av barna kommer tilbake med rare historier etter at de returnerer til mottaket, noen kommer tilbake med nye klær, noen med månedskort til buss eller tog. Historiene deres henger ikke sammen, og vi tror det er dekkhistorier, sier avdelingsleder Lisa Aksjøberg på transittmottaket.

Betaler gjelda

Grunnen til at asyl- og transittmottaket velger å sende bekymringsmeldinger videre er summen av observasjoner og tips fra kontakter utenfor mottakene, forklarer Aksjøberg.

Hvalstad asylmottak er et frivillig bosted, og de ansatte kan derfor ikke fotfølge de mindreårige når de forlater mottaket.

- Når vi snakker med dem er det veldig få som vil fortelle om det de har opplevd. Det kan ha sammenheng med at det kan være bakmenn som organiserer dette. Mindreårige asylsøkere kan ha fått «hjelp» til å komme til Norge. Trafficking, prostitusjon, kan være en måte å betale gjelda tilbake, sier Høystad til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyver på alderen

Fungerende generalsekretær i Organisasjonen for asylsøkere (NOAS), Sylo Taraku, kjenner til fenomenet.

- Noen ganger har vi hatt jenter her som vi mistenker lyver på alderen for å virke eldre enn de er for så å selge sex i Oslos gater. Tendensen er skremmende, sier Taraku til Dagbladet. (©NTB)

(illustrasjonsfoto: Scanpix)