Åpen for alle - alltid

– Departementet ansvarlig for utsatt rettssak

Artikkelen fortsetter under annonsen

En alvorlig draps- og voldtektssak blir ikke behandlet før neste år på grunn av en akutt mangel på rettssaler for Bergen Tinghus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen tinghus er sprengt. Det er en akutt mangel på rettssaler, men det har Justisdepartementet vært klar over i 10 år uten å gjøre noe.

Bergens Tidende meldte søndag at Gulating lagmannsrett ikke vil behandle en alvorlig draps- og voldtektssak før neste år fordi dommerne ikke lenger vil sette retten i selskapslokaler og bedehus.

Bistandsadvokat Beate Hamre sier til avisen at det er urimelig og støtende for de pårørende at Gulating lagmannsrett setter plassproblemet på spissen på denne måten.

Førstestatsadvokat Walter Wangberg er bekymret over tidsbruken i Gulating og har skrevet til justisminister Knut Storberget. Han sier lagmannsretten har brutt sperrefristene lenge før den siste saken og at situasjonen bare vil bli verre.

Ansvarsfordeling

Den nytilsatte sjefen for Domstoladministrasjonen, lagdommer Tor Langbach, sier til NTB at han tiltrer om en drøy måned. Før den tid vil han ikke kommentere saken, men lover til gjengjeld å si fra straks han er tiltrådt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen, sier det er 10 år siden departementet første gang ble varslet om de uholdbare forholdene i Bergen tinghus. Han mener den siste saken som nå er kommet opp vil aktualisere det akutte plassbehovet man har i Bergen.

Moe mener imidlertid man må se litt mer på ansvarsfordelingen i en slik sak.

Støtter dommerne

- Beramming av rettssaker er en oppgave for den aktuelle domstol. Det kan ikke Domstoladministrasjonen overprøve, sier Moe til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han føyer til at Domstoladministrasjonen har stor forståelse for at dommerne krever å få avviklet rettssakene i en ordinær rettssal.

- Det har noe med sikkerhet, verdighet og ryddighet å gjøre, sier Moe. Han mener det selvsagt må gjøres unntak dersom kravene til rettssalen blir helt spesielle, slik de var under NOKAS-saken. Det er imidlertid unntakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moe opplyser at Domstoladministrasjonen gjennom de siste 10 år kontinuerlig har holdt departementet underrettet om plassmangelen i Bergen tinghus.

- To tingretter og en lagmannsrett holder til i huset, og det gir helt håpløse plassforhold, sier han.

Politisk avgjørelse

Moe sier det er stor forståelse hos alle parter for reaksjonene hos de pårørende i den aktuelle saken.

- Vi mener imidlertid at det er et politisk ansvar å sørge for at plassforholdene ved domstolene i Bergen blir slik at rettssaker kan avvikles på en forsvarlig måte.

- Det er bevilgninger til et nytt bygg som er problemet og det burde vært løst for lenge siden, sier Erling Moe (©NTB)