Åpen for alle - alltid

Tour de France:Yngste vinner på ti år

Yngste vinner på ti år
Yngste vinner på ti år
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alberto Contador (24) er den yngste vinneren av Tour de France siden tyske Jan Ullrich gikk til topps for ti år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Spanske Alberto Contador fra Team Discovery Channel skåler i champagne med sine lagkamerater på siste etappe i årets Tour de France. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE)

«Ingen» hadde hørt om Alberto Contador (24). Dopingskandaler sørget for en stjernefødsel i Tour de France. Men forblir spanieren på hovedserien, eller eksploderer også Alberto Contadors navn i en supernova?

Verden krever svar på om årets Tour de France-vinner har ren samvittighet. En som fortsatt har til gode å overbevise om nettopp det, er hovedpersonen selv.

- Jeg har forsøkt å leve etter beste evne. Sykkelsporten er preget av litt galskap nå, og jeg vet at mistanker er rettet mot meg fordi jeg har vunnet Tour de France, sier 24-åringen, som også vant den hvite ungdomstrøya.

De fleste syklistene er under folkets mistanke, og en rekke utøvere er kastet ut av det franske treukersrittet i år på grunn av brudd på dopingreglene: Michael Rasmussen, Cristian Moreni, Patrick Sinkewitz, storfavoritten Alexandre Vinokourov og resten av Astana-laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunststykke

I år var han eneste rytter som fulgte skandaliserte Michael Rasmussen da dansken tråkket til for fullt i fjellene og «drepte» konkurrentene. Journalister reagerte spesielt på duoens kunststykke opp til Plateau de Beille (14. etappe), der etappevinner Contador og Tour-leder Rasmussen så vidt unngikk å slå den høyst tvilsomme rekorden opp fjellet satt av Marco Pantani i 1998. Ifølge eksperter skal det være umulig å produsere nok kraft (watt) i pedalene til den prestasjonen uten bruk av ulovlige midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Tour de France har Contador gjentatte ganger fått spørsmål om han er villig til å avgi DNA-prøve for å renvaske ham en gang for alle i Operasjon Puerto-saken.

- Jeg er uskyldig og må ikke bevise noe for noen. Hva må jeg gjøre? Gi dere blodet mitt og DNA-et mitt? Jeg mener det ikke er riktig måte å gjøre det på. Men må jeg, så gjør jeg det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Var mistenkt

Tidligere syklet spanieren under den dopingbefengte sportsdirektøren Manolo Saiz i Liberty Seguros (senere Astana). Da Operasjon Puerto-skandalen herjet som verst i Spania i fjor, sto Alberto Contador på listen over mistenkte.

Det endte med startnekt i fjorårets Tour de France sammen med blant andre Ivan Basso og Jan Ullrich.

- En tid sto mitt navn på Operasjon Puerto-lista, men UCI rettet feilen. Nå er jeg ute av den saken. Jeg var i feil lag til feil tid, sier Contador om fortiden.

Så ble han stjerne over natta i amerikanske Discovery Channel, i årevis senter for dopingspekulasjoner rundt Lance Armstrong og sist Ivan Basso. Og ikke går Contador ut og hudfletter dopingsynderne slik flere av kollegene hans, inkludert Tour-toer Cadel Evans, gjør.

Han var ikke engang mannen laget skulle satse på i rittet, men var tiltenkt rollen som hjelperytter for Tour-treer Levi Leipheimer.

Contador er første spanske sammenlagtvinner i Tour de France siden legenden Miguel Indurain tok fem seirer på rad fra 1991 til 1995. (©NTB)