Til mars for å lete etter liv

Til mars for å lete etter liv
Til mars for å lete etter liv

Om få dager skytes NASAs nye romfartøy Phoenix ut mot Mars, for å lete etter liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Phoenix er den første av flere romsonder som er dedikert til å lete etter liv på den røde planet. De siste årene har forskerne gjort en rekke funn som ikke bare gjør det tenkelig at det har vært liv på Mars, det er heller ikke utenkelig at det finnes «noe» levende der oppe i dag.

Letingen fortsetter

Allerede i 1976 landet to Viking-sonder på Mars og utførte eksperimenter som søkte etter liv. Forsøkene var resultatløse, men nå sender både NASA og ESA hypermoderne teknologi til Mars for å fortsette letingen.

Phoenix er først i løypa. I løpet av august tar den fatt på den ni måneder lange turen. Den skal lande i nærheten av den nordlige polen på Mars, omtrent der Grønland ligger om man oversetter til jordlige forhold.

Der tror forskerne at forholdene for liv kan ha vært gunstige, ikke minst fordi observasjoner fra andre romsonder tyder på at det er frosset vannis like under overflaten.

Vann er liv

«Følg vannet» er NASAs hovedideologi i jakten på liv utenfor Jorden. Her på vår planet er alt liv avhengig av vann, og stadig oppdager astronomene vann andre steder enn på Jorden, både i og utenfor solsystemet.

På Mars har NASAs forskere oppdaget enorme mengder frosset vann, tilsvarende et flere meter tykt vanndekke over hele planeten om vannet var flytende. Forskerne tenker derfor at eventuelt liv andre steder kanskje kan være like knyttet til vann som det er på Jorden.
Bakterier
Hva slags liv er det så man ser etter? Seniorforsker Max Coleman ved NASAs Jet Propulsion Laboratory sier at det dreier seg om de enkleste livsformer.

- Vi ser verken etter «aliens» eller fossiler av noe slikt. Vi ser etter bakterier, slår han fast.

Det skyldes at bakterier har vært den dominerende livsformen her på Jorden gjennom mesteparten av klodens historie. Siden det er vanskelig å lete etter noe man ikke kan forestille seg, leter forskerne etter den vanligste livsformen vi kjenner.

Gravearm

Når Phoenix lander på Mars om drøye ni måneder vil den folde ut sitt viktigste redskap i jakten på liv. Det er en drøy to meter lang gravearm, som kan grave en halv meter ned i den frosne bakken.

Sju ulike instrumenter skal så granske grusen og (forhåpentlig) isen som kommer opp. Det lille, men svært avanserte laboratoriet i Phoenix, skal så lete etter blant annet organiske molekyler og tegn til levende eller døde mikroorganismer.

Viser det seg at landingsstedet er heldig valgt, kan det bli aktuelt å sende neste Mars-sonde, Mars Science Laboratory, dit i 2010. Den kommer til å ha enda mer avanserte instrumenter av typen «Har det vært liv her, finner vi det ut». (©NTB)

Monthy Pyton sang " And pray that there's intelligent life somewhere out in space, 'Cause there's bugger all down here on Earth!"

Tror du det finnes liv der ute? Og er det lurt å ta fremmede bakterier tilbake til jorden? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus