Åpen for alle - alltid

Gisselkrisen:Krever kvinnelige gisler løslatt

Krever kvinnelige gisler løslatt
Krever kvinnelige gisler løslatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanske myndigheter krever at de kvinnelige sørkoreanske gislene blir løslatt, men Taliban sier at samtalene er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Afghanske styrker hevder å ha omringet Taliban-opprørerne som holder 22 sørkoreanske gisler i Ghazni-provinsen. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX

Afghanske myndigheter krever søndag at Taliban løslater de 16 kvinnene blant de 22 sørkoreanske gislene.

– Vårt fremste mål er å få de kvinnelige gislene løslatt, for ifølge islamsk lov og afghansk kultur skal man ikke såre kvinner, og man skal ikke ta kvinner som gisler eller fanger, sier lederen for de afghanske myndighetenes forhandlinger, Mahmoud Gailani.

– Vi vil kreve kvinnene løslatt i første omgang, og så vil vi ha videre forhandlinger, forklarer han.

En delegasjon med eldre stammefolk og religiøse ledere prøver å få et møte ansikt-til-ansikt med kidnapperne, opplyser Gailani.

Det har allerede vært regelmessig kontakt mellom kidnapperne og forhandlere fra afghanske myndigheter, men aldri et møte ansikt-til-ansikt. En spesialutsending fra Seoul skulle søndag treffe Afghanistans president Hamid Karzai for å diskutere gisseltakingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdige med å forhandle

Taliban sier søndag at de er ferdige med å forhandle, og at det eneste som kan få dem til å sette fri de 22 sørkoreanske gislene er at Afghanistan løslater fengslede Taliban-soldater.

– Det er ikke noe poeng i videre samtaler. Vi har gitt myndighetene en liste over Taliban-fanger vi ønsker at skal bli løslatt, og det er vårt hovedkrav, sa Talibans talsmann Qari Mohammad Yousuf.

Et afghansk team skulle etter planen holde samtaler med Taliban lørdag, men på grunn av sikkerhetssituasjonen i Ghazni fikk de ikke møtt kidnapperne, ifølge kilder i Ghazni.

Teamet hadde håpet at de skulle klare å overbevise kidnapperne om å løslate de 22 gislene uten betingelser.

Afghanistans viseinnenriksminister Munir Mangal sa lørdag at dersom forhandlingene ikke lykkes, vil Afghanistan sende inn hæren for å få løslatt sørkoreanerne.

Yousuf advarer søndag myndighetene om å bruke makt.

– Myndighetene må tenke seg om, og hvis de ønsker å bruke makt vil dette sette gislenes liv i fare. Taliban vil stå imot til siste åndedrag, sa talsmannen.

Taliban har ikke satt en ny frist i forhandlingene. (©NTB)