Frykter britisk Irak-retrett

Frykter britisk Irak-retrett
Frykter britisk Irak-retrett

USA frykter at britene vil trekke seg ut av Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

President George W. Bush etter å ha holdt en tale om Irak 24. juli, 2007. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES)

USA frykter at britene vil trekke seg ut av Irak, etter at en av statsminister Gordon Browns nærmeste medarbeidere har antydet dette under et besøk i Washington.

Browns utenrikspolitiske rådgiver Simon McDonald var tidligere i måneden i Washington for å lodde stemningen, og var særlig interessert i hvordan amerikanerne så på en mulig britisk tilbaketrekning fra Irak, skriver The Sunday Times.

Følelsen han etterlot seg var at det mest av alt var et spørsmål om når og ikke om britene forlater Irak, sier en av dem McDonald møtte i USA.
- Holdningen er at britene ikke kan utkjempe to kriger, og Afghanistan er mer verdt å kjempe for, sier kilden.

Den britiske forsvarsledelsen legger ikke skjul på at de ønsker å forlate Irak, noe Brown fikk klar beskjed om da han besøkte Irak i juni.

De britiske styrkene i Basra-området er nærmest under permanent beleiring. Fire soldater er drept i granat- og rakettangrep mot de britiske basene de siste to ukene.

Generalmajor Jonathan Shaw, som er øverstkommanderende for de britiske styrkene i Sør-Irak, har alt utarbeidet en plan for tilbaketrekning.

Flesteparten av de britiske soldatene skal i henhold til planen hentes ut innen året er omme, eller i begynnelsen av neste år. Alt som blir igjen, er en mindre gruppe militærinstruktører.Gordon Brown møter i dag president George W. Bush på Camp David, men talsmenn for den britiske regjeringen benekter at han vil benytte anledningen til å varsle britisk tilbaketrekking fra Irak. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus