Har ikke funnet én ulovlig spilleautomat

Har ikke funnet én ulovlig spilleautomat
Har ikke funnet én ulovlig spilleautomat

Både automatbransjen og Lotteritilsynet fryktet at de forbudte automatene kom til å havne på illegale hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men slik ser det ikke ut til å ha gått.

1. juli ble samtlige av de 13.000 automatene her til lands forbudt, og både bransjen og Lotteritilsynet fryktet at spillingen kom til å fortsette på bakrom og i andre illegale former.

Nå kjører tilsynet en reklamekampanje på TV der publikum bes om å melde fra om ulovlige automater.

Skremsel på automateierne

- Vi får en del tips, men det er ingen storm. Dette er en type info-tiltak som både er rettet mot publikum og bransjen, en beskjed om at vi følger med, sier infosjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.

Og legger til:

- Vi har ikke oppdaget én eneste ulovlig spilleautomat så langt, og det er gledelig overraskende. Men automatbransjen har tjent gode penger i mange år, og da forventet vi at de tok ansvaret for å få bort automatene også.

Psykiater og ekspert på spillegalskap, Hans Olav Fekjær, er fornøyd med kampanjen.

- Jeg tror særlig dette virker som skremsel på automateierne. De vet at et par millioner nordmenn har sett reklamen, og da er det ikke så fristende å være forbryter, sier han.

Lettere å kontrollere nå

Fra 1. januar 2008 har Norsk Tipping monopol på spilleautomater, men statsselskapets «spillterminaler» kommer neppe på plass før tidligst fra våren av, får ABC Nyheter opplyst fra Norsk Tipping. Og alle automatene er neppe oppe før ved slutten av året.

Antallet er ikke klart ennå, men det er antydet at færre enn 10.000 «spillterminaler» skal settes ut.

- Før 1. juli hadde vi et tøft marked å kontrollere, vi legger ikke skjul på det. De omkring 13.000 automatene var utplassert på vel 4800 steder. Nå blir det både færre automater og oppstillingssteder, og i tillegg er det lagt opp til mer online-kontroll av spillingen, sier Timberlid i Lotteritilsynet.

Tilsynet anslår brutto omsetning på spilleautomater i 2006 til 22,9 milliarder kroner, en nedgang på 5 milliarder kroner fra året før. Årsaken til reduksjonen er forbudet mot å bruke sedler.

LES OGSÅ:

- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet

Giske sikret seg automatmonopol

Panteautomater blir spilleautomater

Ti EU-land gambler på Norge

Gambler om 47 milliarder

(alle foto: Scanpix)

Personvernpolicy