Tour de France:

Sikret seier med historisk liten margin

Sikret seier med historisk liten margin
Sikret seier med historisk liten margin

Alberto Contador holdt unna i sammendraget, men Levi Leipheimer var sterkest på lørdagens tempo i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Bare én gang i Tour de France-historien har seiersmarginen vært mindre enn de 23 sekundene som skiller Alberto Contador fra Cadel Evans. Og slik vil det etter alle solemerker også ende. En uskreven regel sier at ingen skal angripe sammenlagtlederen på siste etappe.

I 1989 var det spenning til siste slutt ettersom avslutningen før første gang skulle avgjøres med en tempoetappe på Champs-Elysées. Franske Laurent Fignon ledet med 50 sekunder på Greg LeMond da amerikaneren tok i bruk en «hemmelig» tempobøyle på styret og slo rivalen med 58 sekunder.

Her er Tour-historiens tetteste dueller:
* 1989 (8 sekunder): Greg LeMond (USA) foran Laurent Fignon (Frankrike).
* 1968 (38 sekunder): Jan Janssen (Nederland) foran Herman Van Springel (Belgia).
* 1987 (40 sekunder): Stephen Roche (Irland) foran Pedro Delgado (Spania).
* 1977 (48 sekunder): Bernard Thevenet (Frankrike) foran Hennie Kuiper (Nederland).
* 1964 (55 sekunder): Jacques Anquetil (Frankrike) foran Raymond Poulidor (Frankrike).

(©NTB)

Alberto Contador holdt unna i sammendraget, men Levi Leipheimer var sterkest på lørdagens tempo i Tour de France. Nå har Contador 23 sekunder til gode på australieren Cadel Evans før den siste etappen som avsluttes på Champs Elysees søndag. Leipheimer som kjørte fantastisk på den 55,5 kilometer lange tempoetappen, ligger ytterligere åtte sekunder bak Evans.

Det betyr at spenningen langt på vei er utløst i touren i år. Alt tyder på at Contador kommer til å beholde den gule trøya også etter søndagens etappe.
- Jo da, han som leder sammenlagt etter denne tempoetappen, kommer helt sikkert til å klatre til topps på seierspallen i Paris søndag, mente Kurt Asle Arvesen.

CSC-rytteren kom seg greit gjennom tempoetappen, men innrømmet at det hadde vært tungt.
- Selv om vi hadde medvind var det hardt. Det var en trasé som skilte lite, sa Arvesen.

Heller ikke Thor Hushovd hadde noen problemer. Han rullet inn nesten ti minutter bak vinneren, men Hushovd tenkte nok mest på søndagens etappe. Han vant på Champs Elysees i fjor og håper å gjenta den bedriften i år.

Mester

- Det er fortsatt en etappe igjen, men jeg kan ikke si annet enn at jeg føler meg som en mester og vinner nå, sa Alberto Contador etter å ha holdt unna for de hardeste utfordrerne i sammendraget.

Han overtok den gule ledertrøya torsdag etter at Rabobank sparket Michael Rasmussen ut av rittet. Dansken hadde en soleklar ledelse i kampen om sammenlagtseieren, men i og med at han ikke hadde overholdt meldeplikten før rittet, valgte Rabobank å kutte ham ut med bare fire dager igjen å sykle.

- Det var en tøff tempoetappe vi var gjennom i dag, men jeg klarte å holde trykket på pedalene hele veien. Jeg visste at jeg kom til å tape litt tid, men det var greit.

Både Cadel Evans og Levi Leipheimer er gode temporyttere, og det viste de, sa Contador.

- Jeg gjorde alt jeg kunne, men det holdt ikke helt, sa Cadel Evans som måtte innse at drømmen om sammenlagtseieren forsvant etter lørdagens tempoetappe.

Han klarte ikke å kjøre fort nok til å vippe Contador av pinnen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus