Mener fornybar energi ødelegger miljøet

Mener fornybar energi ødelegger miljøet
Mener fornybar energi ødelegger miljøet

Vindmøller, solceller og biobrensel er mer til skade enn til gagn for miljøet, mener en amerikansk forsker, som får norsk støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
En amerikansk forsker mener fornybar energi, som vindmøller, er mer til skade enn til gagn for miljøet. Bildet viser vindmølleparken på Smøla i Møre og Romsdal, en av Europas største vindmølleparker. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Dem amerikanske forskeren Jesse Ausbel som arbeider ved Rockefeller University i New York, skriver i en artikkel publisert i tidsskriftet International Journal of Nuclear Governance, Economy and Ecology, at miljøet vil bli totalt ødelagt dersom det blir bygget nok vindmøller, demmet nok elver og dyrket nok råvarer til biobrensel for å dekke verdens energibehov. Ausbel peker blant annet på at hele Texas må fylles med vindmøller for å dekke USAs energibehov, skriver Dagsavisen.

I stedet bør verdens stater satse på atomkraft, mener Ausubel.
- Atomkraft er grønn og har astronomiske fordeler sammenlignet med andre energikilder, sier han og får støtte fra norsk hold. Dagens atomkraftverk er noe helt annet enn det mange forbinder med kjernekraft, understreker informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller.

- Finnene bygger nå et kjernekraftverk som er konstruert slik at selv om en fullastet jumbojet styrter inn i det, skal det ikke medføre utslipp til omgivelsene, sier Wikstrøm.

- Fornybar energi er for plasskrevende globalt. For India, Kina og Brasil kan ikke bidraget fra fornybar energi dekke veksten i energibruk engang, understreker han.

Også klimaforsker Idar Barstad ved Bjerknessenteret, mener Norge må vurdere atomkraft dersom vi skal bygge ut ny energi i stor skala.

- Kjernekraftverk slipper ut uhyre lite klimagasser og gjør at vi kan spare store områder langs kysten vår for store vindmølleparker, sier Barstad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus