Bush vil selge avanserte våpen til Saudi-Arabia

President George W. Bush vil selge våpen for nærmere 120 milliarder kroner til Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Abdullah får våpenhjelp. Foto: ScanpixKong Abdullah får våpenhjelp. Foto: Scanpix

Bush vil nå be om Kongressens velsignelse til salget, som inkluderer alt fra avanserte satellittstyrte bomber til oppgraderte kampfly og nye marinefartøy, skriver The New York Times.

- Vi har jobbet veldig hardt med våpenplanene for Saudi-Arabia, som vi mener er nødvendig for å kunne håndtere den endrede strategiske trusselen fra Iran og andre krefter, sier en amerikansk forsvarstjenestemann, ifølge AFP.

Nervøse

Planene har gjort Israel og deres støttespillere i Kongressen nervøse, men Bush håper å kunne sukre pillen ved å love israelerne militærhjelp for nærmere 180 milliarder kroner det neste tiåret.

Pentagon vil også legge visse restriksjoner på salget og kreve at de avanserte våpnene ikke blir lagret på flybaser nær Israel, sier kilder til avisen.

Selv innen Bush-administrasjonen hersker det likevel en viss usikkerhet omkring det planlagte våpensalget, blant annet fordi enkelte mener at Saudi-Arabias sunnimuslimske herskere kunne ha gjort mer for å bistå amerikanerne i Irak.

Besøker Saudi-Arabia

Utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert M. Gates besøker Saudi-Arabia neste uke og vil under besøket understreke viktigheten av at det legges press på Iraks militante sunniarabere.

- Gates kommer også til å forsikre saudiaraberne om at uansett hva som skjer i Irak i den nærmeste framtid, så kommer vi til å holde fast ved våre forpliktelser i regionen, sier en tjenestemann fra Pentagon.

I tillegg til Saudi-Arabia, vil trolig Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater motta utstyr og våpen gjennom det planlagte salget. (©NTB)

Personvernpolicy