Skogbranner herjer Sør-Europa

Skogbranner herjer Sør-Europa
Skogbranner herjer Sør-Europa

Selv om hetebølgen har avtatt noe, fortsetter en rekke skogbranner å herje i Sør-Europa. Italia har erklært unntakstilstand i landets verst rammede områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordhøye temperaturer har bidratt til de mange brannene i Hellas, Serbia, Makedonia, Bulgaria og Italia.

Sentralt og sør i Italia er det innført unntakstilstand etter en uke med hundrevis av ødeleggende branner som har krevd fire menneskeliv. Mesteparten av dem var under kontroll fredag, bortsett fra i en av landets største nasjonalparker i Calabria og Basilicata. Pollino-parken har stått i brann siden søndag, og miljøvernorganisasjonen WWF anslår at 22.500 mål av det vernede området er gått opp i røyk.

Organisasjonen anklager ikke de høye temperaturene, men brannstiftere for å stå bak mange av brannene, og sier brannstifting er en ofte brukt metode for å skape rom for nye hoteller og hus. Også de som etterforsker brannen i nasjonalparken, har gitt uttrykk for at den kan være startet med forsett.

Landminer hindrer slukking

Men det er ikke bare Italia som kjemper mot flammene. Greske brannmenn jobbet fredag med et titall skogbranner for fjerde dag på rad, men tjenestemenn sier at situasjonen er i ferd med å bedre seg. I den sørlige regionen Akhaia har skogbranner ødelagt rundt 100 hjem og eiendommer siden torsdag. Tre eldre landsbyboere som ikke evakuerte området, mistet livet.

I de nordlige regionene Ioannia og Kastoria har brannmannskaper hatt problemer med å nå fram til to branner fordi det fremdeles ligger landminer fra andre verdenskrig og den greske borgerkrigen i området.

Hjelp fra fengselsinnsatte

På den kroatiske øya Solta ble en brann som har tvunget 400 turister til å evakuere, slukket fredag, mens flammene holdt stand i nasjonalparken på Velebit-fjellet og i nærheten av den sørlige byen Vrgorac.

Bulgarske myndigheter sier at over 56.835 mål skog og jordbruksområder er blitt slukt av flammene i løpet av uka, og i noen områder er til og med fengselsinnsatte blitt bedt om å hjelpe til i slukningsarbeidet.

Internasjonal hjelp

Makedonia har på sin side bedt om internasjonal hjelp, og flere land, deriblant Norge, sender nå brannutstyr til Makedonia. Makedonske brannmannskaper har mange av brannene under kontroll, men begynner å gå tom for ressurser, ifølge Utenriksdepartementet.
- Norge har et langvarig og omfattende engasjement i landene på Vest-Balkan. Vi støtter Makedonias anstrengelser for å utvikle et demokratisk samfunn som kan kvalifisere seg til medlemskap i NATO og EU. Med de gode kontaktene som er utviklet, var det naturlig for Norge å vurdere denne henvendelsen positivt, sier statssekretær Liv Monica Stubholt til NTB.

Også Sverige og Danmark sender brannutstyr til landet, melder Ritzau. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus