Tretten drept i nye uroligheter

Tretten drept i nye uroligheter
Tretten drept i nye uroligheter

Det er igjen voldelig uro ved Den røde moské i Islamabad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Helsepersonell flytter liket av en mann som ble drept i et selvmordsangrep i en restaurant i Islamabad, nær Den røde moské, fredag. Minst elleve personer ble drept og 43 ble såret i eksplosjonen. (Foto: Adrees Latif/Reuters/Scanpix)

Det er igjen voldelig uro ved Den røde moské i Islamabad. Hundrevis av studenter har okkupert moskeen og krever at den arresterte moskélederen løslates. Demonstranter kastet steiner mot pansrede militærkjøretøyer og store politistyrker utenfor Den røde moské etter at moskeen ble gjenåpnet fredag.

Et selvmordsangrep i en restaurant nær moskeen kostet minst 13 personer livet og såret 50.
- Uniformer og luer fra politimenn lå strødd utover. Det er blod over alt, sier et øyenvitne.

- Det var en veldig kraftig eksplosjon. Jeg så selv at to personer ble slengt ut i lufta og falt ned på gata, sier Nisar Ahmed til Reuters.

Pakistan har vært rammet av en rekke selvmordsangrep siden regjeringen besluttet å storme Den røde moské tidligere i juli.

Tåregass

Etter at demonstrantene nektet å rette seg etter politiets ordre om å fjerne seg fra stedet fredag, tok politiet i bruk tåregass for å spre de hundrevis av islamistiske studentene.

De fleste studentene flyktet inn i moskeen, hvor de klatret opp på taket. Her heiste de et svart flagg med to kryssende sverd, som skal symbolisere hellig krig, og begynte å smøre rød maling på moskeen.

Ifølge BBC er studentene rasende på at myndighetene prøvde å male moskeen i en blek gulfarge etter det blodige opprøret rundt moskeen i begynnelsen av juli. I stedet skal demonstrantene ha skrevet Den røde moské i store urdubokstaver på kuppelen av moskeen.
Krever leder tilbake
Studentene krever at moskeens tidligere leder, Abdul Aziz, skal få komme tilbake til moskeen. Aziz sitter for tiden i fengsel.

Studentene ropte slagord mot president Pervez Musharraf og tvang journalister ut av bygningen. De skal også ha klart å hindre en ny imam, innsatt av regjeringen, fra å lede fredagsbønnen. Studentene brukte en mikrofon til å fordømme regjeringens storming av moskeen.
- Musharraf er en hund! Han er verre enn en hund! Han må gå av! ropte studentene.

De ropte også ut sin støtte til moskeens avdøde leder, Abdul Rashid Ghazi.
- Ghazi, ditt blod vil føre til revolusjon, ropte protestantene.

Over høyttalerne lovet de å «ta hevn for martyrenes blod».RevolusjonI en tale ved hovedinngangen til moskeen, kalte Liaqat Balouch, nestleder i Mutahida Majlis-e-Amal, en koalisjon av religiøse partier, Musharraf for drapsmann og lovet en islamsk revolusjon i Pakistan.

- Abdul Aziz er fortsatt lederen i moskeen. Martyrenes blod vil bære frukter. Denne kampen vil resultere i en islamsk revolusjon. Musharraf er en drapsmann. Han er drapsmannen til mannlige og kvinnelige studenter. Hele verden ønsker å se ham hengt, tordnet Balouch.

BeredskapVæpnet politi sto fredag i beredskap utenfor Den røde moské, men hadde ikke gått inn på gårdsplassen hvor demonstrasjonene pågikk. Politiets talsmann Khalid Pervez sier de ikke vil sende politistyrkene inn i moskeen fordi de er redd det kan føre til sammenstøt. Han sier studentenes reaksjon er forståelig, og sier han tror det vil roe seg.

Wahajat Aziz, en offentlig tjenestemann, mener moskeen ble gjenåpnet for tidlig.
- De brakte inn en imam som folk har mislikt tidligere. Dette skapte spenning i miljøet. Folks følelser har ikke roet seg ned ennå, sier Aziz.

Sikkerheten var trappet opp i Islamabad før gjenåpningen av moskeen. Ekstra politi inntok posisjoner flere steder i byen, og folk måtte gå gjennom metalldetektorer for å få komme inn i moskeen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus