Bulgarske barn solgt til Norge

Små barn er blitt smuglet fra Bulgaria og solgt til personer i Norge, hevder «Harry». - Svært alvorlig, sier leder for taktisk etterforskning i Kripos, Atle Roll-Matthiesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos ser svært alvorlig på saken. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIXPolitiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos ser svært alvorlig på saken. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

- Det er vel kjent at bulgarske kriminelle har Norge blant sine nedslagsfelt. Men vi har så langt ikke fått informasjon som gir grunn til å starte etterforskning, sier til NTB.

Kripos undersøkte fredag påstandene fra en mann som kaller seg «Harry», som hevder at han har smuglet barn fra Bulgaria til blant annet Norge. Påstanden hans kom fram i et dokumentarprogram som BBC viste torsdag.

BBC hadde i over en måned oppholdt seg i Bulgaria for å få «Harry» til å avsløre virksomheten.

- Alvorlige saker

Verken politiets egen sambandsmann i Bulgaria, ambassadøren eller politiets andre samarbeidspartnere i landet kjenner til at barn skal ha blitt stjålet og solgt til Norge og Tyskland, slik «Harry» hevder.

- Vi følger kontinuerlig med. Det er klart at dette er svært alvorlige saker slik de blir presentert. Hvis vi skulle motta opplysninger om forbindelser til Norge vil vi selvfølgelig se nærmere på disse, sier Roll-Matthiesen.

Flere saker

Han er ikke ukjent med at bulgarske kriminelle opererer i Norge, blant annet innen menneskehandel og hallikvirksomhet. Barn og unge har vært knyttet til bulgarske kriminelle.

- Vi har flere saker under etterforskning. Blant annet var en 17 år gammel jente involvert i den store halliksaken i Oslo i våres, sier han. I Vestfold var en ti år gammel jente brukt av bulgarske kriminelle i forbindelse med butikktyverier.

- Solgte barn

I BBC-programmet sto journalisten fram som interessert kunde, og «Harry» tilbød seg å selge et barn i feriebyen Varna i Bulgaria for 60.000 euro, eller 480.000 norske kroner.

Etter at BBC varslet myndighetene i Bulgaria, har nå politiet i Varna og byens sosialtjeneste tatt grep om saken. Ifølge landets innenriksdepartement er tre menn pågrepet.

Flere av de prostituerte som ble oppdaget da oslopolitiet aksjonerte mot den bulgarske hallikligaen i mai i år, hadde tilknytning til Varna. Etterforskerne har dessuten besøkt den bulgarske byen i forbindelse med opprullingen av ligaen. (©NTB)

Personvernpolicy