Slik har du aldri sett Simpsons

Slik har du aldri sett Simpsons
Slik har du aldri sett Simpsons
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens favorittfamilie laget i stein - av folk som aldri har sett serien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Afrikansk kunst på vestlig vis
80 kenyanske steinhuggere har fått i oppdrag fra Twentieth Century Fox å lage såpestein-figurer av Springfield-innbyggerne som effekter til den nye Simpsons-filmen. Figurene skal eksporteres til USA, England og Italia. ( Faksimile: BBC News )

De fleste innbyggerne i Tabaka i Vest-Kenya har nok aldri sett TV-showet om den gule familen Simpson. Likevel har Bart, Homer, Marge, Lisa og Maggie endret livet til byens steinhoggere. Produksjonsselskapet bak Simpsons-serien har nemlig bestemt at figurer i såpestein skal være én av mange effekter som lanseres i forbindelse med helaftens-filmen. Kenyanerne er rekruttert til å gjøre håndverket. Med det første skal 12 ulike modeller av familiemedlemmene produseres, og det er gode muligheter for et utvidet karakter-repertoar.

Etter mye utprøving er såpestein-Simpson`ene nå perfekt for frakting til Europa og USA: Ikke for tung og ikke for skjør. ( Fotofaksimile: BBC News)Etter mye utprøving er såpestein-Simpson`ene nå perfekt for frakting til Europa og USA: Ikke for tung og ikke for skjør. ( Fotofaksimile: BBC News)

- Jeg aner ikke hvem de er, men jeg liker figurene fordi jeg tjener penger på dem, sier Pauline Kemunto til BBC News. Mannen hennes hogger i stenen, hun polerer. De er to av i alt 80 stykker som er involvert i såpestein-produksjonen av den amerikanske tegnefilmfamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På slump

Lederen for den kenyanske steinhogger-bedriften forteller at avtalen ble inngått nærmest på slump en dag han var inne i hovedstaden Nairobi.

- En kunde ba meg om å lage en prototype av Homer. Jeg hadde bare sett han én gang på TV, men prøvde likevel, forteller Daniel Oigo Mogendi til BBC.

Det skulle vise seg å gå riktig så bra, og figuren ble sendt til Paul Young i England, som drev en butikk. Han hadde lenge vært på utkikk etter afrikanske steinarbeider med en vestlig snert- og vips, mottok han Homer fra Kenya. Det tok likevel rundt ett år før steinhoggerne hadde klart å utarbeide figurer som var lette nok, og samtidig robuste.

- Nå kjenner vi karaktertrekkene til Simpson-familien så godt at vi lager figurene på autopilot, sier en av arbeiderne til den den britiske kringkasteren.

Innbringende

Kenyanere i steinbransjen tjener til vanlig rundt 1 dollar per stykk for arbeidene sine. Etter Simpsons kom til byen, har inntekten gått opp til 6 dollar per figur.

Homer og familien hans blir pakket i esker og sendt langt av gårde; til USA, Storbritannia og Italia. Her legges de i følge BBC ut for salg til 40 $ per stykk.

(Forsidefoto: BBC News)