Slik har du aldri sett Simpsons

Slik har du aldri sett Simpsons
Slik har du aldri sett Simpsons

Verdens favorittfamilie laget i stein - av folk som aldri har sett serien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afrikansk kunst på vestlig vis
80 kenyanske steinhuggere har fått i oppdrag fra Twentieth Century Fox å lage såpestein-figurer av Springfield-innbyggerne som effekter til den nye Simpsons-filmen. Figurene skal eksporteres til USA, England og Italia. ( Faksimile: BBC News )

De fleste innbyggerne i Tabaka i Vest-Kenya har nok aldri sett TV-showet om den gule familen Simpson. Likevel har Bart, Homer, Marge, Lisa og Maggie endret livet til byens steinhoggere. Produksjonsselskapet bak Simpsons-serien har nemlig bestemt at figurer i såpestein skal være én av mange effekter som lanseres i forbindelse med helaftens-filmen. Kenyanerne er rekruttert til å gjøre håndverket. Med det første skal 12 ulike modeller av familiemedlemmene produseres, og det er gode muligheter for et utvidet karakter-repertoar.

Etter mye utprøving er såpestein-Simpson`ene nå perfekt for frakting til Europa og USA: Ikke for tung og ikke for skjør. ( Fotofaksimile: BBC News)Etter mye utprøving er såpestein-Simpson`ene nå perfekt for frakting til Europa og USA: Ikke for tung og ikke for skjør. ( Fotofaksimile: BBC News)

- Jeg aner ikke hvem de er, men jeg liker figurene fordi jeg tjener penger på dem, sier Pauline Kemunto til BBC News. Mannen hennes hogger i stenen, hun polerer. De er to av i alt 80 stykker som er involvert i såpestein-produksjonen av den amerikanske tegnefilmfamilien.

På slump

Lederen for den kenyanske steinhogger-bedriften forteller at avtalen ble inngått nærmest på slump en dag han var inne i hovedstaden Nairobi.

- En kunde ba meg om å lage en prototype av Homer. Jeg hadde bare sett han én gang på TV, men prøvde likevel, forteller Daniel Oigo Mogendi til BBC.

Det skulle vise seg å gå riktig så bra, og figuren ble sendt til Paul Young i England, som drev en butikk. Han hadde lenge vært på utkikk etter afrikanske steinarbeider med en vestlig snert- og vips, mottok han Homer fra Kenya. Det tok likevel rundt ett år før steinhoggerne hadde klart å utarbeide figurer som var lette nok, og samtidig robuste.

- Nå kjenner vi karaktertrekkene til Simpson-familien så godt at vi lager figurene på autopilot, sier en av arbeiderne til den den britiske kringkasteren.

Innbringende

Kenyanere i steinbransjen tjener til vanlig rundt 1 dollar per stykk for arbeidene sine. Etter Simpsons kom til byen, har inntekten gått opp til 6 dollar per figur.

Homer og familien hans blir pakket i esker og sendt langt av gårde; til USA, Storbritannia og Italia. Her legges de i følge BBC ut for salg til 40 $ per stykk.

(Forsidefoto: BBC News)

Personvernpolicy