Afghansk politi torturerer NATO-fanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghansk etterretning torturerer fanger de får overlevert fra utenlandske styrker, advarer norske diplomater i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabul/Oslo (NTB): Norge har sammen med flere andre land som deltar i ISAF-styrken undertegnet en avtale om fangeutlevering med myndighetene i Kabul, der afghanerne forplikter seg til å behandle fangene humant.

Avtalen skal også sikre Den uavhengige afghanske menneskerettskommisjonen (AIHRC) og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) tilgang til fangene som blir overlatt til afghanerne.

Bekymret

Norske diplomater er bekymret over at afghanske myndigheter ikke etterlever disse forpliktelsene og konstaterer at fangene mishandles og tortureres.

- Det som spesielt har vakt oppmerksomhet er graden av mishandling og tortur som foregår på afghansk side, spesielt av NDS (den afghanske etterretningstjenesten og meget mektig sikkerhetsorgan) etter at fangene er overført fra internasjonale militære styrker, heter det i et notat fra ambassaden i Kabul som Klassekampen har fått tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nektes tilgang

AIHRC og ICRC får heller ikke tilgang til fangene slik avtalen forutsetter, konstaterer de norske diplomatene.

- Dette er en alvorlig sak som ambassaden følger opp i tett samarbeid med andre lands ambassader, heter det i notatet.

- De statene som har inngått en fangeavtale med afghanske myndigheter har en forpliktelse til å se etter at sistnevnte overholder prinsipper som er nedfelt i folkeretten, slår diplomatene fast.

- Vår holdning er at avtalen er sterk nok, men at det er det praktiske som er problemet, sier underdirektør Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet til Klassekampen.

Tidligere fanger

Den canadiske avisen Globe and Mail intervjuet tidligere i år 30 tidligere fanger i Kandahar-provinsen, som ble overlatt til afghansk etterretning av canadiske soldater.

Fangene fortalte hvordan de ble pisket med strømkabler, utsultet, nedkjølt, kvalt og utsatt for elektriske sjokk under fangenskapet hos NDS.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere bekreftet at norske styrker har tatt fanger i Afghanistan, og at disse siden ble overlevert til afghanske myndigheter. (©NTB)