Hver 20. polfarer er gal

Hver 20. polfarer er gal
Hver 20. polfarer er gal

Hver 20. polfarer sliter med alvorlige psykiske problemer, mener psykologer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Bare personer med svært sterk motivasjon og en høyt utviklet eventyrlyst bør legge i vei mot Syd- eller Nordpolen.

Isolerende

Psykologene Lawrence Palinkas fra USA og Peter Suedfeld fra Canada skriver i det anerkjente britiske legetidsskriftet The Lancet at det ikke bare er intens kulde og fysiske anstrengelser som kjør slike ferder anstrengende. Sosial isolasjon i små grupper bidrar også.

De psykiske problemene gir seg utslag i depresjon, angst, irritabilitet, nedsatt sanseevne og intellektuell treghet.

- Rundt 5 prosent av deltakerne på ekspedisjoner av dette slaget, må sies å lide av psykiske sykdommer, mener de to forskerne.

Trenger høy motivasjon

- Men de får også positive, såkalt salutogene opplevelser. Dette er belønningen for at de har greid å mestre stresset, blitt mer selvstendige, har fått bedre helse og har vokst som mennesker, framholder Palinkas og Suedfeld.

Organisasjoner som skal rekruttere folk til polferder, bør være ute etter folk med høy motivasjon og tilsvarende prestasjonsevne. Den ideelle polfarer er over 30, enslig, følelsesmessig stabil og ofte nokså innadvendt, skriver forskerne i The Lancet. (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus