Krever brudd med Bulgaria

Krever brudd med Bulgaria
Krever brudd med Bulgaria
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyske familier krever at all kontakt med Bulgaria kuttes etter benådningen av seks helsearbeidere som var dømt for å ha smittet flere hundre barn med hiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Libyas enehersker Muammar Gaddafi tok imot den franske presidenten Nicolas Sarkozy i Tripoli onsdag. Sarkozys besøk anses som et viktig tegn på at forholdet mellom Europa og Libya nå normaliseres. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/ SCANPIX

Rasende, libyske familier krever at Tripoli kutter all kontakt med Bulgaria på grunn av benådningen av seks helsearbeidere som var dømt for å ha smittet flere hundre barn med hiv.

De seks utenlandske helsearbeiderne som satt fengslet i Libya i åtte år anklaget for med vilje å ha smittet de libyske barna med hiv, ble tirsdag benådet.

- Dette beviser Osama bin Ladens uttalelser om at Vesten forakter muslimsk blod, heter det i en uttalelse fra familiene til de hivsmittede barna onsdag.

De raser og krever at libyske myndigheter avslutter alt samarbeid med Bulgaria.

- Familiene gir uttrykk for sin fordømmelse og forbitrelse over hensynsløsheten som den bulgarske nasjonen viste da presidenten benådet helsearbeiderne, heter det videre.

- Vi krever at Interpol arresterer de dømte helsearbeiderne, og at de skal sone resten av straffen sin i fengsel, heter det videre.
Dømt til døden

De fem bulgarske sykepleierne og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.I forrige uke ble dødsdommen omgjort til livsvarig fengsel, og tirsdag ble de seks løslatt og satt på et fly til Sofia. Bulgarias president Georgij Parvanov benådet de seks helsearbeiderne like etter at de landet i Bulgaria.

De ble tillatt å dra fra Libya etter at det ble undertegnet en samarbeidsavtale mellom libyske myndigheter og EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et helvete

Vi har vært gjennom et helvete og strever nå med å lappe livet sammen igjen, var oppsummeringen noen av de bulgarske sykepleierne ga på en pressekonferanse onsdag.- Vi vet at vi er hjemme og at vi har kommet tilbake til himmelen fra et helvete, sier sykepleieren Kristiana Valtsjeva.

- Vi ønsker ikke å snakke om de tingene vi har opplevd. Vi ønsker å glemme det som er skjedd de siste åtte og et halvt årene og leve et normalt liv, fremholder hun.

Alle de seks helsearbeiderne er blitt utsatt for stor belastning i løpet av tiden i libysk fangenskap, ifølge bulgarske leger. Tre av sykepleierne deltok ikke på pressekonferansen i Sofia onsdag på grunn av sviktende helse.

Sykepleieren Nasja Nenova forteller at hun prøvde å begå selvmord i fengselet i Libya ettersom hun ikke «kunne holde ut torturen lenger».- Vi kan tilgi, men vi kan ikke glemme det som er skjedd med oss, sier Nenova ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy dro onsdag til Libya for å ha samtaler med president Muammar Gaddafi. Turen anses som et viktig tegn på at forholdet mellom Europa og Libya nå normaliseres.Frankrike spilte en viktig rolle i å få de seks helsearbeiderne sendt hjem til Bulgaria, og analytikere mener Sarkozy valgte å engasjere seg så sterkt som han gjorde fordi han ønsker et bedret forhold til Gaddafi.

Libya og Frankrike vil undertegne en avtale om militært og industrielt samarbeid i løpet av Sarkozys besøk i landet, sier den libyske utenriksministeren. Den britiske avisen The Times skriver at tirsdagens løslatelse mest sannsynlig vil gi franske selskaper lukrative avtaler i oljerike Libya.

Menneskerettsforkjempere advarer imidlertid EU mot å opprette normal forbindelse med libyske myndigheter. De uttrykker bekymring for at EU skal gå på akkord med sitt forsvar for menneskerettigheter ved å normalisere forholdet til Libya, som blant annet beskyldes for drive mishandling av fanger og ha skrikende mangel på pressefrihet. (©NTB)