Flere muslimer tar avstand fra selvmordsaksjoner

Flere muslimer tar avstand fra selvmordsaksjoner
Flere muslimer tar avstand fra selvmordsaksjoner

Stadig færre muslimer støtter selvmordsaksjoner og annen voldsbruk mot sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig færre muslimer støtter selvmordsaksjoner og annen voldsbruk mot sivile. Forsker Tore Bjørgo mener årsaken er at terroren i større grad rammer muslimenes egne.

Undersøkelsen er gjennomført av anerkjente Pew Research Center i 47 land verden over, blant dem ti muslimske land og fem afrikanske land med store muslimske minoriteter. Trenden er entydig og viser at stadig færre muslimer forsvarer selvmordsaksjoner og andre voldsaksjoner i islams navn.

Professor og forskningssjef ved Politihøyskolen Tore Bjørgo er ikke overrasket.
- Dette er som forventet. Da den forrige undersøkelsen ble gjort i 2003, hadde de spurte fortsatt 11. september ferskt i minne, og mange muslimer mente nok at USA fikk som fortjent. Men de siste årene ser vi at terroraksjonene i stadig større grad rammer muslimenes egne. Et overveldende flertall av ofrene for islamistisk terrorisme er muslimer, sier Bjørgo til NTB.

- Dette undergraver troverdigheten til grupper som al-Qaida, som påstår at de kjemper for det muslimske folk, framholder forskeren.

Skille

Bjørgo mener folk blir preget av hvem det er som rammes av selvmordsaksjonene.
- Jeg tror folk skiller litt mellom hvem som er ofrene, om det er soldater fra fiendtlige okkupasjonsstyrker eller sivile. Folk har lettere for å identifisere seg med vanlige sivile, særlig når de er fra deres egen befolkningsgruppe.

- I dag skjer de fleste selvmordsaksjonene i land som Irak og Pakistan, og de rammer i stor grad vilkårlige sivile. Dette får folk til å reagere mer negativt, sier Bjørgo.

Innflytelse

Forskeren tror den svekkede støtten blant muslimene kan ha innflytelse på terroristene på lengre sikt.
- Det å ha støtte blant sine egne er svært viktig. Mister terroristene støtten blant folk får de mindre mulighet til å operere i det skjulte. Det blir vanskeligere å finne støttespillere som vil skjule dem, og det blir vanskeligere å rekruttere nye aktivister. Dette er svært vesentlig, og langt viktigere enn å vinne krigen mot terrorismen militært, mener Bjørgo.

- Jeg tror muslimers støtte til terrorisme har nådd toppen, og trolig vil den svekkes ytterligere i tiden framover. På lengre sikt kan dette også redusere omfanget av terroren. Vi må nok leve med terrorisme fra islamistiske ekstremister i flere år til framover, men det at støtten i opinionen svekkes, kan være et viktig tegn på at det går i riktig retning, sier forskeren.

Klar nedgang

I Libanon har andelen muslimer som støtter selvmordsaksjoner, falt fra 79 til 34 prosent de siste fem årene, ifølge tall fra undersøkelsen. I Jordan sier nå 23 prosent av de spurte at de støtter selvmordsaksjoner, en nedgang på 20 prosent siden 2003. Hver femte jordaner støtter fortsatt Osama bin Laden, men dette er likevel en nedgang på 36 prosentpoeng.

Også i land som Indonesia, Tyrkia, Pakistan og Kuwait og Libanon har al-Qaida-lederen mistet oppslutning, viser målingen. I Pakistan er det nå bare 9 prosent som mener at selvmordsaksjoner kan forsvares, en klar nedgang fra 2004, da 41 prosent støttet slike aksjoner.

Palestinere

Blant palestinerne på Vestbredden og Gazastripen mener 41 prosent at selvmordsaksjoner «ofte» kan forsvares, mens 29 prosent mener at slike aksjoner «av og til» kan forsvares. Bare 6 prosent av palestinerne sier at selvmordsaksjoner «aldri» kan forsvares.Meningsmålingen viser også at mange ser med stor bekymring på konflikten mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer i Irak og frykter at den skal spre se til andre land. (©NTB)

Personvernpolicy