Brown vil doble fengslingstid for terrormistenkte

Brown vil doble fengslingstid for terrormistenkte
Brown vil doble fengslingstid for terrormistenkte

Storbritannias statsminister Gordon Brown vil fordoble tiden terrormistenkte kan holdes fengslet uten siktelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Storbritannias statsminister Gordon Brown vil at terrormistenkte skal kunne holdes i fengsel uten siktelse 56 dager for å gjøre det lettere for politiet å rulle opp planer om terroraksjoner. Men forslaget er omstridt. (Foto: SCANPIX/REUTERS)

FAKTA OM ANTITERRORSTRIDEN I STORBRITANNIA

*Hvor lenge skal terrormistenkte kunne holdes fengslet uten at det blir reist siktelse? Spørsmålet er det mest omstridte punktet i den britiske regjeringens antiterrorpolitikk og har skapt politisk splittelse.
*Statsminister Gordon Brown og innenriksminister Jacqui Smith vil gi domstolene adgang til å fengsle terrormistenkte i 56 dager. Grensen er i dag 28 dager.
*I november 2005 led Browns forgjenger Tony Blair sitt første store nederlag i Underhuset, da hans forslag om utvidet fengslingstid ble nedstemt. Mange av Blairs partifeller stemte sammen med opposisjonen mot forslaget.
*Politietterforskere sier rent praktiske hensyn gjør det nødvendig å utvide fengslingstiden. De peker på at de ofte må få dokumentarisk bevismateriale oversatt fra arabisk til engelsk, og til å rådføre seg med kolleger verden over.
*Motstandere av utvidet fengslingstid mener utvidelsen ikke bare er etisk og juridisk tvilsom. De frykter også at den skal drive opprørsk ungdom i armene på terrorister.
(Kilder: Reuters, BBC) (©NTB)

Storbritannias statsminister Gordon Brown vil fordoble tiden terrormistenkte kan holdes fengslet uten siktelse fra 28 til 56 dager. Han ber om opposisjonens støtte til kampen mot terror.

Men det konservative opposisjonspartiet et skeptisk, skriver London-avisen The Guardian foran Browns kunngjøring i Underhuset onsdag. Partiets innenrikspolitiske talsmann David Davies frykter at skjerpede fengslingsregler vil øke oppslutningen om ekstremistiske grupper.

- Unge muslimske menn vil bli drevet i armene på ytterliggående islamistorganisasjoner, mener Davies. Statsminister Brown anklager ifølge tabloidavisen The Sun de konservatives leder David Cameron for å sette partipolitikken over Storbritannias nasjonale interesser.

Al-Qaida

- Jeg vil innstendig oppfordre David Cameron til å legge partipolitiske hensyn til side. Vi lever i en ny verden. Vi står overfor et al-Qaida som forsøker å skape blodbad. Vi må bli enige om å beskytte befolkningen, sier Brown i et intervju med The Sun.

Browns forgjenger Tony Blair led sitt første nederlag i en avstemning i Underhuset da han la fram forslag om forlenget varetektsfengsling for terrormistenkte etter terroraksjonene i London i juli 2005. Utbrytere fra regjerende Labour gjorde felles sak med opposisjonen.

Brown og hans innenriksminister Jacqui Smith mener forlengelsen er nødvendig fordi politiet er nødt til å slå til mot terrormistenkte langt tidligere enn før. Politifolk sier at de ikke lenger kan vente til siste øyeblikk med å anholde mistenkte, fordi dette øker faren for at terrorister skal slippe unna pågripelse og greie å gjennomføre planene sine.

Avlytting

Browns kunngjøring i Underhuset er hans første detaljerte orientering om antiterrorpolitikk siden han overtok som statsminister for fire uker siden. Den nye regjeringssjefen ønsker ikke bare å utvide fengslingstiden for terrormistenkte. Han vil også gi politiet adgang til å bruke hemmelig avlyttingsmateriale som rettslig bevis, noe som i dag er forbudt i Storbritannia.

Menneskerettsaktivisten Shami Chakrabati sammenliger ifølge nyhetsbyrået AP forslaget om utvidet fengslingstid for terrormistenkte med britenes omstridte «internering» av halvmilitære aktivister i Nord-Irland i årene fra 1971 til 1975.
- Dette var det mest hjerteløse og skadelige tiltaket i britisk antiterrorhistorie, mener Chakrabati.

Fersk statistikk viser at fra september 2001 til mars i år ble 1.165 personer pågrepet i henhold til antiterrorlovene i Storbritannia. Bare 241 ble siktet. Av disse er 41 til nå domfelt mens 114 venter på at sakene deres skal komme opp for retten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus