Rivaler ønsker å stenge Facebook

Facebook brukes av millioner av mennesker over hele verden. Men det populære nettstedet risikerer nå å måtte stenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Facebook
* Facebook er et engelskspråklig nettsamfunn hvor brukere kan opprette en egen profil med personlig informasjon og bilder. Deretter kan de opprette forbindelse til andre brukere, utveksle meldinger og bli med i ulike grupper.
* Nettstedet ble startet av Harvard-student Mark Zuckerberg i februar 2004 med hjelp fra Andrew McCollum og Eduardo Saverin.
* Det ble opprinnelig laget for universitetsstudenter og – ansatte i USA.
* I september 2006 ble Facebook åpnet for alle med en gyldig e-postadresse, og populariteten spredde seg med rekordfart.
* Det er anslått at Facebook nå har 31 millioner brukere over hele verden.
* I Norge har rundt 350.000 mennesker opprettet en profil på Facebook.
* Facebook er reklamefinansiert og er gratis for brukerne.
* Gründer Mark Zuckerberg ble i 2006 tilbudt 1 milliard dollar for å selge selskapet til internettgiganten Yahoo. Zuckerberg avslo tilbudet.
(Kilde: Wikipedia og BBC) (©NTB)

Boston (NTB-AFP-AP): Facebook risikerer nå å måtte stenge ettersom et konkurrerende nettsted har saksøkt grunnlegger Mark Zuckerberg.

Eierne av et konkurrerende sosialt nettverk mener Facebook-grunnlegger Zuckerberg stjal ideen deres da de var studenter på Harvard-universitetet.

De tre grunnleggerne av nettverket ConnectU sier Zuckerberg ble hyret inn i 2003 for å gjøre ferdig et dataprogram for nettsiden deres, som på den tiden ble kalt «Harvard Connection».

Men i stedet for å levere programmeringskoden som avtalt i januar 2004, registrerte Zuckerberg Facebook som et nytt domenenavn, og en måned senere lanserte han et sosialt nettverkssted for studenter på Harvard etter ConnectUs ideer, ifølge ConnectUs advokat Daniel Tigne.

ConnectU hyret noen andre til å gjøre ferdig arbeidet som Zuckerberg ikke gjorde, og lanserte sin nettside i mai 2004. Men Facebook fikk en enorm fordel ved å komme først på markedet, sier Tigne.

ConnectU har ikke fått mer enn 70.000 brukere siden de startet, ifølge BBC. Til sammenligning har Facebook rundt 31 millioner brukere verden over.

Må i retten

Nå må Zuckerberg møte i retten. ConnectU har saksøkt ham for bedrageri, kontraktsbrudd, brudd på opphavsretten og urettmessig tilegnelse av forretningshemmeligheter, og rettssaken starter onsdag.

Saksøkerne ber en domstol i Boston om å stenge Facebook, inndra selskapets økonomiske verdier og få det til å betale erstatning til ConnectU.

Summen på erstatningskravet er foreløpig ikke fastsatt.

Avviser anklager

Facebooks advokater avviser at Zuckerberg stjal ideer fra sine medstudenter på Harvard, og sier ConnectU ikke har noen beviser for anklagene sine.

- De hadde ulike interesser og drev ulike aktiviteter. Bare én av dem hadde en idé som var god nok til å bygge et stort selskap, og det var Mark Zuckerberg, sier advokatene.

Zuckerbergs forsvarere har bedt dommeren i rettssaken om å henlegge saken.

- Denne saken er ikke stort mer enn en foreldet krangel mellom flere Harvard-studenter, sier advokat Steven Bauer. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus