Foreslår raske tog som kan erstatte fly

Didrik Seip tror at raske tog kan erstatte fly og har utarbeidet komplett forslag til høyhastighetsjernbane i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Den pensjonerte sosialøkonomen Didrik Seip tror at raske tog kan erstatte fly og har utarbeidet komplett forslag til høyhastighetsjernbane i Norge. Jernbaneverket vil studere saken.

Seip har på egen hånd laget planer for traseer, rutetider og billettpriser. Hensikten er å gjøre togreiser så raske at de vil erstatte rundt 80 prosent av dagens flyreiser i Sør-Norge.

Blant forslagene hans er høyhastighetstog fra Oslo til Stavanger, Bergen, Trondheim og Halden, med mulighet for forlengelse til Göteborg. Han mener dessuten at det bør bygges høyhastighetsbane mellom Ålesund og Trondheim, skriver Aftenposten.

Seip har allerede lagt fram sine planer på et møte hos Jernbaneverket.

- Han er en oppegående person. Noe er kjente tanker, men noe er nytt. Vi har tenkt å kikke litt nærmere på det, sier Jernbaneverkets etatsdirektør for utredning, Anita Skauge.

Seip understreker at forslaget er tenkt som en helhet, og han advarer mot å starte en slik utbygging stykkevis og delt.

Han foreslår høyhastighetstog med avgang hver time, slik at togene virkelig kan utkonkurrere flyene. Hovedbegrunnelsen hans for en slik satsing er hensynet til miljøet.

Penger må imidlertid legges på bordet. Seip anslår at banen Oslo-Bergen vil koste 25 milliarder kroner, mens Oslo-Stavanger vil koste 33 milliarder kroner.

- Da Bergensbanen ble bygget i sin tid, kostet den vel i størrelsesorden et halvt nasjonalbudsjett, sier Seip. (©NTB)

Personvernpolicy