Bekymret over tortur i Libya

Bekymret over tortur i Libya
Bekymret over tortur i Libya
Artikkelen fortsetter under annonsen

Human Rights Watch slår fast at bruddene på menneskerettighetene er omfattende i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Frykter tortur
Åtte års mareritt i Libya var tirsdag over for fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege, men for andre fortsetter marerittet. Foto: REUTERS/SCANPIX

New York (NTB): Menneskerettsorganisasjonen advarer verdenssamfunnet mot å glemme dette, i iveren etter å styrke båndene til det oljerike nordafrikanske landet.

- Løslatelsen av de seks utenlandske helsearbeiderne var et gledelig skritt, men andre sitter fengslet etter å ha blitt utsatt for tortur og urettferdige rettssaker, blant dem politiske fanger, sier Sarah Leah Whitson i Human Rights Watch.

De fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap, ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.

I forrige uke ble dødsdommen omgjort til livsvarig fengsel, og tirsdag ble de løslatt og satt på et fly til Sofia.

Fire av helsearbeiderne fortalte i 2005 til Human Rights Watch at de ble torturert til å tilstå at de hadde smittet barna med overlegg. Slag, elektriske støt og seksuelle overgrep var blant torturmetodene som ble benyttet.

- Mangelen på en fri presse, mishandlingen av innsatte og behovet for reformer innen rettsvesenet, krever øyeblikkelig internasjonal oppmerksomhet, sier Whitson. (©NTB)